90 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας

Τα 90 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ γιόρτασαν σήμερα  εκατομμύρια Τούρκοι, δίνοντας στις πορείες και τις παρελάσεις τους πολιτική χροιά ενάντια της κυβέρνησης Ερντογάν, που οι αντίπαλοι του κατηγορούν ότι προσπαθεί να "εξισλαμίσει" και να γυρίσει τη χώρα πίσω.

Στην Άγκυρα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Anitkabir, το μαυσωλείο του ιδρυτή της κοσμικής Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία στο κέντρο της πόλης, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν επεισόδια.

Με κεντρικό σύνθημα "η πλατεία Ταξίμ είναι παντού", χιλιάδες οπαδοί του κοσμικού κράτους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κυβερνών ισλαμικό κόμμα.

Τις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις στην Άγκυρα παρακολούθησε και ο Τουρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για τα εγκαίνια- στα πλαίσια των εορτασμών, της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας του Βοσπόρου, που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο των Οθωμανών σουλτάνων, ηλικίας 150 ετών. 

Το έργο, που κόστισε 3 δισεκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκε μετά από 9 χρόνια εργασιών, έχει χαρακτηριστεί από την τουρκική κυβέρνηση ως ο "σύγχρονος δρόμος του μεταξιού".

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ[(Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 1881 - Κωνσταντινούπολη, 10 Νοεμβρίου 1938) ήταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ανέλαβε πραξικοπηματικά μια διαμελισμένη Οθωμανική αυτοκρατορία και κατόρθωσε να τη μετατρέψει σε κράτος δυτικού τύπου, ονομάζοντάς το Τουρκία.

Προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να συνεχίσει αγριότητες των Νεοτούρκων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Παρ' όλ' αυτά, θεωρείται χαρισματικός ηγέτης, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα.

Από τον λαό ο Κεμάλ προσέλαβε τον χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει "πατέρας των Τούρκων".