Αιματηρές συγκρούσεις με “άρωμα” Συρίας στο Λίβανο

Στην Τρίπολη του Λιβάνου έχει μεταφερθεί το εμφυλιακό κλίμα του συριακού πόλεμου τις τελευταίες 5 ημέρες. 

Σουνίτες (οι πλειοψηφία των Σύρων ανταρτών) και αλεβίτες (ισλαμική αίρεση στην οποία ανήκει ο Μπασάρ αλ Άσαντ) συγκρούονται από τη Δευτέρα στους δρόμους της Λιβανέζικης μεγαλούπολης, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5 άνθρωποι και να υπάρχουν πάνω από 50 τραυματίες. 

Μάλιστα, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά βαριά πυροβόλα και όλμοι, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.  

Στη διάρκεια των συγκρούσεων ένας κάτοικος της Μπαμπ αλ Τάμπανεχ σκοτώθηκε και δέκα ακόμη τραυματίστηκαν, όπως και ένας αστυνομικός και ένας στρατιώτης καθώς σφαίρες έπληξαν πολλά σημεία της συνοικίας.

Τα αιματηρά επεισόδια σημειώνονται κυρίως μεταξύ των κατοίκων δύο συνοικιών, της Τζάμπαλ Μόχσεν, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι αλεβίτες και οπαδοί του σύρου προέδρου, και της Μπαμπ αλ Τάμπανεχ, μιας κυρίως σουνιτικής συνοικίας, οι κάτοικοι της οποίας υποστηρίζουν τους σύρους εξεγερμένους.  

Οι δύο συνοικίες είναι περιθωριοποιημένες και παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές. 

Το νέο κύμα βίας ξεκίνησε τη Δευτέρα, τη στιγμή που μεταδιδόταν μια τηλεοπτική συνέντευξη του Άσαντ στην οποία υποστήριζε ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος και στις προεδρικές εκλογές το 2014.