Βρέθηκε ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος της Βοσνίας

Για χρόνια, αρχές και επιστήμονες αναζητούσαν στην Βοσνία τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο από την εποχή του πολέμου.  Η ύπαρξη του ήταν γνωστή, ωστόσο κανείς δεν γνώριζε που βρίσκεται μέχρι τώρα, λόγω της άκρας μυστικότητας που τηρούσαν οι σέρβικες αρχές.

Ύστερα από αναζητήσεις χρόνων, οι ανασκαφές στην Τομάσιτσα, στη βορειοδυτική Βοσνία, αποκάλυψαν 268 πτώματα, σε 7 με 10 μέτρα βάθος μέσα στη γη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μουσουλμάνοι από τα χωριά της περιοχής Πρίτζεντορ, όπου το 1992, οι Σερβοβόσνιοι είχαν στήσει τέσσερα στρατόπεδα συγκέντρωσης για 7.000 μουσουλμάνους και Κροάτες. 

Σύμφωνα με ερευνητές, οι κρατούμενοι βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν με πολλούς τρόπους, προτού θανατωθούν. 

Ο oμαδικός τάφος που ανακαλύφθηκε στην Τομάσιτσα, είναι ένας ένας από τους 445 μαζικούς τάφους που άνοιξαν οι Σέρβοι, κατά τη διάρκεια του πολέμου,  που έλαβε χώρα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το Μάρτιο του 1992 μέχρι το Δεκέμβριο του 1995. 

Η περιοχή Πρίτζεντορ ήταν προπύργιο των υπερεθνικιστών Σέρβων, οι οποίοι επιχείρησαν με μαζικές "εκκαθαρίσεις" να εκδιώξουν όλους τους Βόσνιους μουσουλμάνους και τους Κροάτες από την Σερβία.