Τουριστικό αξιοθέατο τα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας

Αυτά  είναι τα πιο έντονα στρατιωτικοποιημένα σύνορα στον κόσμο. Αλλά αυτές τις μέρες, η DMZ, ή η αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα,  δεν είναι στο επίκεντρο μόνο για θέματα ασφάλειας. 

Η ζώνη αποτελεί βασικό τουριστικό αξιοθέατο, με όλα τα συνοδευτικά του: μαγαζιά με σουβενίρ, τουριστικά T-shirts, αναμνηστικά, ακόμα και ένα θεματικό πάρκο το οποίο επισκέπτονται καθημερινά λεωφορεία γεμάτα περίεργους επισκέπτες.

"Όταν μας είπαν με το σχολείο ότι θα πάμε εκπαιδευτική εκδρομή στα σύνορα, επειδή ξέρω το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν περίμενα ποτέ να δω αυτό το χαρούμενο κλίμα" είπε μια μαθήτρια από τη Νότιο Κορέα.

Όμως, παρά την ανάλαφρη διάθεση, η ένταση δεν είναι ποτέ μακριά για τις δύο χώρες. Τον Σεπτέμβριο, συνοριοφύλακες της  Νότιας Κορέας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα που προσπάθησε να περάσει τα σύνορα προς το Βορρά. 

Ύστερα από τρία χρόνια σκληρού πολέμου, οι δύο Κορέες υπέγραψαν ανακωχή το 1953. Τυπικά, Πιονγιάνγκ και Σεούλ βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση του πολέμου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.