Άσαντ: Γιατί να μην ξαναείμαι υποψήφιος για πρόεδρος;

Αν και τα τελευταία δυόμισι χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με μία εξέγερση εναντίον της κυβέρνησής του, που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο,ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν βλέπει λόγο να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2014.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν, πήρε συνέντευξη από τον Σύρο πρόεδρο, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: "Προσωπικά δεν βλέπω κάποιο εμπόδιο στο να μην κατέβω ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές".  

Το Αλ Μαγιαντίν πρόκειται να μεταδώσει τη συνέντευξη του Άσαντ αργότερα απόψε.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά στη Συρία, στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες.  

Σε μια σπαρακτική έκκληση για βοήθεια, οι κάτοικοι της  πόλης Μουανταμίγια- που πολιορκείται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ- , παρακαλούν με ανοικτή επιστολή τους τη διεθνή κοινότητα "να τους σώσει από το θάνατο", περιγράφοντας τις απελπιστικές συνθήκες ζωής και τα βάσανά τους.

Σύμφωνα με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, σχεδόν 12.000 άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και το θάνατο στη Μουανταμίγια. Περίπου το 90% της πόλης έχει καταστραφεί, λίγοι γιατροί παραμένουν εκεί και οι κάτοικοι τρώνε "φύλλα από τα δένδρα". "Έχουμε πληγεί από ρουκέτες, οβίδες πυροβολικού, ναπάλμ, λευκό φώσφορο και χημικά όπλα" αναφέρεται στην επιστολή.

"Απευθύνουμε έκκληση στον ανθρωπισμό σας, να μην μας ξεχάσετε", αναφέρεται στην επιστολή των κατοίκων. "Σας ικετεύουμε να δώσετε το μήνυμά μας σ' όλο τον κόσμο. Σώστε μας από το θάνατο. Σώστε μας από την κόλαση της φονικής μηχανής του Άσαντ".

Από την πλευρά της, η Δαμασκός υποστηρίζει πως οι κάτοικοι της Μουανταμίγια "κρατούνται όμηροι" από τρομοκράτες (ο όρος που χρησιμοποιεί για τις ένοπλες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις) και αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα.