Την ευθύνη για την κατασκευή της σήραγγας που ονομάστηκε "τούνελ της τρομοκρατίας" ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν από μερικές μέρες το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε τη σήραγγα στην αυστηρά φρουρούμενη μεθόριο με τη Γάζα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού που ανήκει στη Χαμάς, al Aqsa, έσκαψαν και κατασκεύασαν τη "Σήραγγα της Χαν Γιουνίς"
Ο Αμπού Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, είπε ότι η σήραγγα κατασκευάστηκε σε μία προσπάθεια να εξαναγκαστεί το Ισραήλ να απελευθερώσει χιλιάδες κρατούμενους από τις φυλακές του.
Το 2011, το Ισραήλ απελευθέρωσε 1.400 κρατούμενους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο είχαν συλλάβει ένοπλοι κι είχαν μεταφέρει μέσα από σήραγγα, κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, το 2006.
Πριν από μία εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ανακάλυψη της τελευταίας αυτής σήραγγας, η οποία έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα και βρίσκεται στη μεθόριο της Γάζας, και κατηγόρησε την Χαμάς ότι βρίσκεται πίσω από την κατασκευή της.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η σήραγγα είναι κατασκευασμένη με αμμώδες χώμα και ενισχυμένη με τσιμεντένια υποστηρίγματα.
Το Ισραήλ απάντησε αναστέλλοντας τις παραδόσεις οικοδομικών υλικών στη Γάζα.
Επί χρόνια, το Ισραήλ αρνούνταν να επιτρέψει τη μεταφορά αυτών των υλικών στην περιοχή επειδή, όπως υποστήριζε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ενόπλους για την κατασκευή όπλων.
Το 2010, στο πλαίσιο της χαλάρωσης του αποκλεισμού της Γάζας--που έχει δεχτεί έντονη κριτική διεθνώς--το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως στις ξένες οργανώσεις αρωγής για την εισαγωγή κατασκευαστικών υλικών για δημόσια έργα. Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ άρχισε εκ νέου τη μεταφορά τσιμέντου και σιδήρου για τον ιδιωτικό τομέα της Γάζας.