Άρχισε η καταστροφή των χημικών στη Συρία

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις επαλήθευσης σε 11 τοποθεσίες με χημικά όπλα στη χώρα αυτή και ότι κατέστρεψε εξοπλισμό για την κατασκευή ή τη συναρμολόγηση τέτοιων όπλων σε 6 τοποθεσίες.

"Η ομάδα της αποστολής του ΟΑΧΟ ολοκλήρωσε τώρα τις επιχειρήσεις επαλήθευσης σε ένα σύνολο 11 τοποθεσιών μεταξύ αυτών που αναφέρονται στον κατάλογο που παρέδωσε η Συρία", διευκρινίζει ο ΟΑΧΟ σε ανακοίνωσή του.

Ο οργανισμός, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης την περασμένη Παρασκευή, υπογράμμισε ότι "βασικός εξοπλισμός" καταστράφηκε σε 6 τοποθεσίες, όπως και ορισμένα όπλα της κατηγορίας 3, η οποία αφορά πυρομαχικά τα οποία δεν είναι έτοιμα για χρήση.

Η αποστολή ομάδας του ΟΑΧΟ, η οποία βρίσκεται στην Συρία από την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ακολούθησε της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας, η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου του 2014.

Ωστόσο ως την 1η Νοεμβρίου οι επιθεωρητές θα πρέπει ήδη να έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις επαλήθευσης σε όλες τις τοποθεσίες που υπάρχουν στον κατάλογο αυτόν, να έχουν καταγράψει τον βασικό εξοπλισμό για την παρασκευή ή την χρήση των χημικών όπλων, να έχουν καταστήσει "ανενεργές" τις μονάδες παραγωγής και να έχουν αρχίσει την καταστροφή ορισμένων χημικών όπλων, υπενθυμίζει ο ΟΑΧΟ.

Στη συνέχεια μια κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ περίπου 100 ανθρώπων θα αναλάβει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.