Επεισοδιακή “Ημέρα του Κολόμβου” στη Χιλή

Κουκουλοφόροι και άνδρες της αστυνομίας ενεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια στο Σαντιάγο, στο περιθώριο διαδήλωσης υπέρ των Ινδιάνων Μαπούτσε με αφορμή την "Ημέρα του Κολόμβου" που γιορτάζεται στις 14 Οκτωβρίου στη Λατινική Αμερική.

Οι Μαπούτσε, που αποτελούν το 4% του πληθυσμού της Χιλής, ζητούν από την κυβέρνηση να τους επιστρέψει κομμάτια γης τα οποία εκμεταλλεύονταν στο παρελθόν.

Οι Μαπούτσε, επίσης γνωστοί ως Αραουκάνοι, είναι ιθαγενής φυλή που κατοικεί σε περιοχές της κεντρικής, νότιας Χιλής, καθώς και της νότιας Αργεντινής. Οι ίδιοι αποκαλούνται Μαπούτσε, ενώ την ονομασία "Αραουκάνοι" την έλαβαν από τους Ισπανούς αποίκους τον 16ο αιώνα. Σήμερα αποτελούν το 4% του πληθυσμού της Χιλής και είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στην περιφέρεια της Αραουκανίας. Συνολικά αριθμούν ένα εκατομμύριο άτομα.

Οι Μαπούτσε δεν καταλήφθηκαν από του Ισπανούς και παρέμειναν ανεξάρτητοι ως το 1883, οπότε και έγιναν τμήμα του κράτους της Χιλής. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ πραγματοποιήθηκαν μαζικές διώξεις εναντίον τους.