Ρεπουμπλικάνοι: Δεν εμπιστευόμαστε τον Ομπάμα

Με Ρεπουμπλικάνους ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συναντηθεί απόψε  ο Μπαρακ Ομπάμα, σε μια ακόμα προσπάθεια θα βρεθεί λύση για τα δημοσιονομικά και το χρέος, πριν τις 17 Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αισιόδοξα αποτελέσματα.

 Οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αρνηθεί να διαπραγματευθεί για φορολογικά θέματα, ακόμη και αν εγκρίνει την αύξηση ορίου του χρέους για έξι εβδομάδες, χωρίς όρους, το οποίο θα προτείνουν απόψε.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είναι διατεθειμένος να εξετάσει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, όμως επιμένει ότι θα πρέπει να τερματιστεί η δεκαήμερη μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.  

Ο αντιπρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή Των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ, ζήτησε "πραγματική δέσμευση" από τον Αμερικανό πρόεδρο, προκειμένου να διαπραγματευτούν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Τζον Μπένερ (φωτ), περιέγραψε την προσφορά του κόμματος του για μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους, σαν μια κίνηση καλής θέλησης να συναντηθούν με τον Ομπάμα "στα μισά του δρόμου". 

"Θα δώσουμε στον Πρόεδρο τη δυνατότητα για μια προσωρινή αύξηση του πλαφόν χρέους, με τη συμφωνία να συσκεφθούμε για τον προϋπολογισμό, να είναι πρόθυμος να κάτσει και να συζητήσει μαζί μας τρόπους επαναλειτουργίας της κυβέρνησης και να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα πιεστικά προβλήματα της Αμερικής" είπε ο Μπένερ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους, βασικό στόχο των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 Αύριο, ο Ομπάμα θα έχει νέα συνάντηση με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ελπίζοντας να βρεθεί μια μέση λύση για να τερματιστεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους , πριν τις κρίσιμες  ψηφοφορίες που θα αρχίσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να ψηφίσει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.