Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την εμφάνιση της βουβωνική πανώλης, ή αλλιώς της πανούκλας, σε πολλές περιοχές του κόσμου, αν και για τη Δύση αυτή η ασθένεια θεωρείται εξαφανισμένη.
Ο Μαύρος Θάνατος- όπως αποκαλούσαν την πανούκλα στον μεσαίωνα- είναι παρών στη Μαδαγασκάρη. Στο εξωτικό νησί απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής, μόνο πέρσι νόσησαν 265 άνθρωποι, από τους οποίος οι 60 τελικά πέθαναν. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κάθε Οκτώβριο, όταν οι βροχές και η υγρασία αυξάνουν τους πληθυσμούς των ψύλλων, οι οποίοι λειτουργούν ως φορείς για τη μετάδοση της ασθένειας από τα τρωκτικά στον άνθρωπο.
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ και τοπικούς φορείς, ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να περιορίσει την βουβωνική πανώλη- κυρίως να μην "χτυπήσει" σε σωφρονιστικά ιδρύματα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των τροφίμων είναι άθλιες.
Ο μεγαλύτερος φόβος των αρχών εντοπίζεται στην κεντρική φυλακή της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο, όπου βρίσκονται 3000 τρόφιμοι.
" Αν η ασθένεια περάσει στην φυλακή, θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος ατομικής έκρηξης της πανούκλας μέσα στην πόλη. Οι τοίχοι των φυλακών δεν θα εμποδίσουν τον λοιμό, ο ποίος θα εξαπλωθεί ταχύτητα σε όλη τη πόλη" προειδοποιήσει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Κριστόφ Ροτζιέρ.
Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από πανούκλα στην Ευρώπη.