Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι το Βραβείο Ζαχάρωφ

Με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμήθηκε η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Η 16χρονη είχε πέσει θύμα επίθεσης από τους Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου του 2012, όταν επέστρεφε στο σπίτι της από το σχολείο.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μάχεται για την εκπαίδευση και επελέγη ομόφωνα από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως νικήτρια του βραβείου, κερδίζοντας παράλληλα και 50.000 ευρώ.

Μάλιστα, κέρδισε τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ήταν επίσης ένας από τους υποψηφίους.

Σύμφωνα με ειδικούς και πρακτορεία στοιχημάτων, η Μαλάλα Γιουσαφζάι θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να βραβευτεί και με το Νόμπελ Ειρήνης 2013.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο από το 1988 και έπειτα.

Έχει πάρει το όνομά του από τον άλλοτε Σοβιετικό επιστήμονα Αντρέι Ζαχάρωφ. Ανάμεσα στους προηγούμενους βραβευθέντες είναι ο Νέλσον Μαντέλα και η βιρμανή ακτιβίστρια Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα του Έντουαρντ Σνόουντεν είχε εισαχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων, με αιτιολογικό τις "μεγάλες υπηρεσίες" που προσέφερε εκείνος στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους Ευρωπαίους πολίτες, αποκαλύπτοντας τα προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.