Οι 10 πιο περιζήτητοι τρομοκράτες στον κόσμο

Κάθε...συλλογή με τους πλέον επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο είναι αμφιλεγόμενο εγχείρημα και αφήνει ανοιχτό το πεδίο για ατέρμονες συζητήσεις .

Εάν ζείτε στη Μόσχα , ο Τσετσενος ισλαμιστής ηγέτης Doku Umarov κατέχει εξέχουσα θέση . Πολλοί Ισραηλινοί θα προτείνουν ίσως τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα ενώ τους για τους ανθρώπους που ζουν στις νότιες Φιλιππίνες , σίγουρα το γκρουπ του Αμπού Σαγιάφ πρέπει να είναι πολύ περισσότερο γνωστό.

Μερικές από τις φιγούρες του...τρόμου ήταν από τους πλέον καταζητούμενες πριν από μερικά χρόνια , όπως ο Abu Anas al Libi, ο οποίος συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λιβύη, αλλά χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δράση το τελευταίο χρονικό διάστημα . Ακόμα, μερικοί τρομοκράτες προσπαθούν να...συνταξιοδοτηθούν.  

Ιδού η τελική επιλογή του CNN...

 

  1. Ayman al-Zawahiri

 

Παρά το ροκάνισμα από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Αλ Κάιντα στην ορεινή περιοχή των συνόρων μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, ο ηγέτης της ομάδας παραμένει ρητορικά και βιολογικά δραστήριος στην προσπάθεια να αξιοποιήσει τις διαφορετικές θυγατρικές που υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα.

Ο Al-Zawahiri, ένας Αιγύπτιος γιατρός, ο οποίος είναι τώρα 62 ετών, δεν αναγνωρίζεται ως προφητική φιγούρα στους τζιχαντιστές, όπως ο Μπιν Λάντεν, αλλά προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ρόλο ως Διευθύνων Σύμβουλος μιας εκτεταμένης επιχείρησης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσφέρει για τη σύλληψή του μέχρι και 25 εκατομμύρια δολάρια.

  1. Nasir al Wuhayshi

 

Για κάποιον που είναι μόλις 36 ετών, το βιογραφικό τρόμου, το οποίο διαθέτει ο Wuhayshi είναι αρκετά πλούσιο. Ιδιαίτερος γραμματέας του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν κάποτε, επέστρεψε στην πατρίδα του, την Υεμένη και κατέληξε στη φυλακή. Αλλά όχι για πολύ. Ο ίδιος και αρκετοί άλλοι της Αλ Κάιντα έσκαψαν και διέφυγαν το 2006 από τη φυλακή. Στη συνέχεια άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης, καθώς και σε ξένους τουρίστες. Στο βιογραφικό του επίσης καταγράφεται μία φιλόδοξη επίθεση εναντίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Υεμένη, την οποία φέρεται να διηύθυνε.

  1. Ibrahim al-Asiri

 

Ο Al-Asiri, ένας 31χρονος Σαουδάραβας, είναι ο επικεφαλής της AQAP στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Πιστεύεται μάλιστα από πολλούς ότι ήταν αυτός που σχεδίασε το "εσώρουχο" βόμβα που σχεδόν έριξε ένα αεροπλάνο των ΗΠΑ πάνω από Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα του 2009, καθώς και για τις έξυπνες τυπωμένες βόμβες που εστάλησαν από τη Σαναά και την Υεμένη, με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν να υποκλαπούν. Οι βόμβες ήταν τόσο καλά κρυμμένες που με την πρώτη η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει την ύπαρξή τους, ακόμη και μετά την απομόνωση του εκτυπωτή.

  1. Ahmed Abdi Godane

 

Ο Godane, γνωστός και ως Abu Mukhtar Zubayr, έγινε ο ηγέτης της σομαλικής οργάνωσης Al-Shabaab στο τέλος του 2008. Παραδοσιακά, η Al-Shabaab έχει επικεντρωθεί, να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στη Σομαλία, και ως τέτοια έχει προσελκύσει δεκάδες εθνοτικούς Σομαλούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ο Godane φαίνεται ότι ετοιμάζει και πάλι την οργάνωση για τρομοκρατικές επιθέσεις πέρα από τη Σομαλία, εναντίον της Ανατολικής Αφρικής και κρατών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Σομαλίας - ειδικά την Ουγκάντα ​​και την Κένυα - και εναντίον των δυτικών συμφερόντων στην ανατολική Αφρική.

  1. Moktar Belmoktar

 

Ο Belmoktar είναι Αλγερινός, αλλά κρύβεται στην ατελείωτη έκταση της ερήμου, που είναι γνωστή ως Σαχέλ. Όπως πολλοί σε αυτή τη λίστα, έχει μια παράξενη ικανότητα για την επιβίωση ενάντια στις πιθανότητες.

Πριν από ένα χρόνο, ο ίδιος πιθανότατα δεν θα βρισκόταν ανάμεσα στους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο, καθώς κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του. Στη συνέχεια, ο ίδιος ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας επίλεκτης μονάδας που ονομάζεται "Αυτοί που υπογράφουν με το αίμα”, η οποία όπως είπε, θα είναι η ασπίδα ενάντια στην "εισβολή του εχθρού." Λίγο καιρό αργότερα, οι μαχητές του εξαπέλυσαν επίθεση στο εργοστάσιο φυσικού αερίου Amenas στη νότια Αλγερία. Μια τριήμερη πολιορκία, η οποία άφησε σχεδόν 40 αλλοδαπούς εργάτες νεκρούς πίσω της.

  1. Abu Muhammad al-Julani

 

Ενώ η Belmoktar θα μπορούσε να βρίσκεται στο περιθώριο της λίστας με τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες πριν από ένα χρόνο - λόγω του παραλίγο θανάτου του ηγέτη της -, αντιθέτως ο Αμπού Μοχάμεντ al-Julani είναι ακριβώς το αντίθετο. Από τη στιγμή που η Συρία βρέθηκε εν μέσω εμφυλίου πολέμου, η ομάδα al-Julani - ή al-Nusra Front - έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες ανταρτών. Συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2012, είναι ομάδα τζιχάντ με περίπου 10.000 μαχητές στις τάξεις της, ενώ πολλοί από αυτούς δίνουν ανθεκτικές μάχες στο Ιράκ. Ειδικεύεται σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ενάντια στις δυνάμεις τους καθεστώτος, ενώ η επιτυχία της έχει προσελκύσει εκατοντάδες μαχητές από άλλες ομάδες ανταρτών.

  1. Abu Bakr al-Baghdadi

 

Ο Abu Bakr al-Baghdadi, ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), σε αντίθεση με τον Αλ Julani βρισκόταν πάνω από την περιφερειακή ιεραρχία, υποστηρίζοντας ότι η Αλ-Nusra του Julani ήταν μέρος της ομάδας του, μια αξίωση που γρήγορα απορρίφθηκε από τον al-Julani. Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία μεταξύ των δύο αυτών ομάδων. Η στενή συνεργασία μεταξύ τους σε όλη τη μακρά συρο-ιρακινά σύνορα - στόχος του al-Zawahiri - είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο.

  1. Sirajuddin Haqqani

 

Το πέρασμα από τη Μέση Ανατολή προς τον αφγανικό-Πακιστάν και τις παραμεθόριες περιοχές στόχο έχει την εκδίωξη των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων από το Αφγανιστάν το επόμενο έτος. Μεταξύ των πιο επικίνδυνων σε αυτό το ρόλο είναι το δίκτυο του Haqqani, υπεύθυνο για μερικές από τις φονικές επιθέσεις στην Καμπούλ τα τελευταία χρόνια. Το 2008 συντονισμένη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Serena Hotel στην Καμπούλ άφησε έξι νεκρούς. Μια άλλη επίθεση τον Ιούνιο του 2011 οδήγησε στο θάνατο 12 ανθρώπων στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκτός από τις υψηλού προφίλ επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ξενοδοχείων και άλλων μη στρατιωτικών στόχων στην αφγανική πρωτεύουσα, είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία και τραυματισμό τουλάχιστον 1.000 στρατιωτών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

  1. Abubakar Shekau

 

Ο Shekau προσωποποιεί το αυξανόμενο κύμα της ισλαμικής μαχητικότητας στη Δυτική Αφρική. Για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθοδηγεί τη Boko Haram, μια ομάδα σαλαφιστών στη βόρεια Νιγηρία, που έχει αρχίσει να συνεργάζεται με άλλες ομάδες στην περιοχή.

Ο βασικός του στόχος ήταν χριστιανικές εκκλησίες, πιστοί χριστιανοί, η αστυνομία και ο συντηρητικός μουσουλμανικός πυρήνας στη Νότια Νιγηρία. Τον περασμένο μήνα οι μαχητές της οργάνωσης εισέβαλαν μέσα σε πανεπιστήμιο στην πόλη Yobe και σκότωσαν πάνω από 40 φοιτητές την ώρα που κοιμόνταν.

  1. Doku Umarov

 

Ο Doku Umarov οδηγεί το Εμιράτο του Καυκάσου (CE), μια ομάδα Τσετσένων, που έχει αφιερωθεί στο να φέρει τον ισλαμικό νόμο σε μεγάλο μέρος της νότιας Ρωσίας.

Ο ίδιος έκανε διαρκείς προσπάθειες να ενθαρρύνει τους οπαδούς του να διαπράξουν βίαιες ενέργειες εναντίον των εχθρών του CE, με επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διερεύνησει κατά πόσον τα αδέλφια Τσερνάεφ, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο, είχαν δεσμούς με τους τσετσένους του Εμιράτου του Καυκάσου, χωρίς όμως να αποδειχθεί τελικά ότι υπάρχει κάποια σύνδεση.