Απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης

Ένοπλοι άνδρες απήγαγαν πριν από λίγες ώρες τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αλί Ζεϊντάν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Τρίπολης και εκεί έγινε η απαγωγή του.

Οι δυνάμεις της Κρατικής Ασφάλειας της Λιβύης επιβεβαίωσαν το γεγονός, που πρώτα είχαν μεταδώσει αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ποιος είναι ο προορισμός των απαγωγέων και πού μεταφέρουν τον Αλί Ζείντάν.

Οι απαγωγείς, μαζί με το θύμα, μπήκαν σε κομβόι αυτοκινήτων με φιμέ τζάμια και κινήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. H Κρατική Ασφάλεια διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σώος τη στιγμή που έφευγε από το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις μαρτυρίες των οποίων αναφέρει η εφημερίδα "Daily Telegraph", η στιγμή της απαγωγής του από το Corinthia Hotel, ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Τρίπολης, όπου έμενε μόνιμα ο πρωθυπουργός, έμοιαζε πολύ με σύλληψη.

Οι ένοπλοι άνδρες έστρεψαν τα όπλα εναντίον του Ζεϊντάν και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει. Εκείνος δεν έφερε αντίρρηση.

Για τα αίτια της σύλληψης, το τοπίο είναι θολό. Οι Αρχές της Λιβύης προσανατολίζονται σε δύο οργανώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απαγωγή του, την "Operations Room of Revolutionaries" ("Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης") και την "Brigade for the Fight against Crime".

Ο Αλί Ζεϊντάν "συνελήφθη βάσει του λιβυκού ποινικού κώδικα, με εντολή της γενικής εισαγγελίας", ανακοίνωσε η οργάνωση στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την ταξιαρχία αυτή, η οποία ανήκει ανεπίσημα στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών, ο Ζεϊντάν συνελήφθη σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα για "εγκλήματα και αδικήματα κατά του κράτους" και για "εγκλήματα και αδικήματα κατά της ασφάλειας του κράτους".

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ωστόσο στη δική του σελίδα του στο Facebook ότι "δεν είναι ενήμερο για τυχόν άρση της ασυλίας ή για εντολή σύλληψης".

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν ότι πρόκειται για πολιτική πράξη, ως αντίποινα για την απαγωγή από τις αμερικανικές δυνάμεις ενός συνδέσμου της Αλ Κάιντα, Αλ Λίμπι.