Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό - Εξαθλιωμένοι ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον
Τις παρακάτω συγκλονιστικές φωτογραφίες, δεν θα ήθελε να τις δει επ' ουδενί ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο ιταλός φωτογράφος Alessandro Grassani έζησε από κοντά την αγωνία συχνά εξαθλιωμένων ανθρώπων, που διακινδυνεύουν πολλά, αρκετές φορές τη σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να περάσουν λαθραία τα σύνορα των ΗΠΑ. Μοναδική τους επιθυμία, να αφήσουν πίσω τους τη χώρα τους, για ένα καλύτερο μέλλον.
«Είχα την ευκαιρία να πλησιάσω αρκετά κοντά, γιατί εδώ δεν κάνουν κουμάντο τα καρτέλ ναρκωτικών», δηλώνει ο φωτογράφος που κατέγραψε τις παρακάτω εικόνες κυρίως από την συνοριακή πόλη της Τιχουάνα.
O Grassani ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρότζεκτ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, σημείο πολιτικών αντιπαραθέσεων, το 2016. «Πολλοί από τους ανθρώπους που γνώρισα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου προς τα σύνορα των ΗΠΑ έφευγαν από χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ ή η Ονδούρα, λόγω της βίας, κυρίως της βίας των συμμοριών», λέει. Το ταξίδι βέβαια είναι το ίδιο επικίνδυνο, όπως οι χώρες τους: διασχίζουν με τα πόδια περιοχές που ελέγχονται από τα καρτέλ ή επιβιβάζονται κρυφά στο τρένο που αποκαλείται The beast (το τέρας).
Τουλάχιστον 20.000 μετανάστες πέφτουν κάθε χρόνο πέφτουν θύματα δολοφονιών, ληστειών, απαγωγής και βιασμού και 6.000 χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Ως φωτογράφος, ο Grassani έγινε μάρτυρας πολλών έντονων εικόνων. Για παράδειγμα, γράφει το Time, ένα ζευγάρι ζούσε μόλις μερικά μέτρα από τα σύνορα των ΗΠΑ, στην Τιχουάνα, μέσα σε μια τρύπα στο έδαφος! Το στοιχειώδες αυτό καταφύγιο, το έσκαψε με τα χέρια του ο Jose και προσφέρει ελάχιστη προστασία από τους διακινητές που λυμαίνονται την περιοχή. Εντυπωσιασμένος όχι μόνο από τις εικόνες, αλλά και από την ευγένεια εκείνων των ανθρώπων, ο δημιουργός θυμάται: «Η ευγένεια και η γενναιοδωρία που έζησα ήταν το πιο εντυπωσιακό κομμάτι. Ήταν πάντα ευγενικοί και ανοιχτοί μαζί μου».
Όσο για το τείχος που προτίθεται να χτίσει ο Τραμπ, ο Ιταλός είναι ξεκάθαρος: «Δε μπορείς να σταματήσεις έναν απελπισμένο πληθυσμό με κάποια μέτρα τσιμεντένιου τείχους», λέει έχοντας κατά νου την αποφασιστικότητα και την απόγνωση των ανθρώπων αυτών, για να δραπετεύσουν από έναν εφιάλτη.