Οι τελευταίοι επιζώντες του Χαλεπιού, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε «μια πραγματική κόλαση»
Για τη "χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα" έκανε λόγο ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Φρανσουά Ντελάτρ.
Πτώματα στους δρόμους, ανελέητοι βομβαρδισμοί, θηριωδίες… Οι τελευταίοι επιζώντες του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε «μια πραγματική κόλαση».
Σύμφωνα με το BBC, κυβερνητικά λεωφορεία έφτασαν στο σημείο για τη μεταφορά τους αλλά ούτε ο χρόνος της αναχώρησης ούτε η διαδρομή τους έχουν γίνει γνωστά.
Την Τρίτη η Ρωσία- στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ- ανακοίνωσε πως η στρατιωτική δράση έληξε και πως τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακτούσαν τον έλεγχο και των τελευταίων περιοχών που κρατούσαν οι αντάρτες.
Η πληροφορία για την εκκένωση των ανταρτοκρατούμενων περιοχών έγινε γνωστή με φόντο τις αναφορές του ΟΗΕ για δολοφονίες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη συριακή κυβέρνηση. Ο Οργανισμός ανέφερε πως είχε αξιόπιστες πληροφορίες για τη δολοφονία 82 ανθρώπων σε τέσσερις περιοχές, προσθέτοντας πως έχουν σκοτωθεί πολλοί ακόμα.
Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ τόνισαν πως η συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία και το Ιράν θα λογοδοτήσουν για όποιες «θηριωδίες» διαπράχθηκαν στην πόλη ενώ η συριακή κυβέρνηση αρνείται κάθε καταγγελία.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι τερματίστηκαν» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν. Νωρίτερα είχε πει πως η συμφωνία επετεύχθη προκειμένου οι αντάρτες να αποχωρήσουν και πως αυτό θα συνέβαινε μέσα σε λίγες ώρες.
«Οι πολίτες μπορούν να μείνουν, μπορούν να πάνε σε ασφαλή μέρη, να αξιοποιήσουν τις ανθρωπιστικές συμφωνίες που εφαρμόζονται. Κανείς δεν θα βλάψει πολίτες» πρόσθεσε ο Τσούρκιν.
Οι αντάρτες ωστόσο, αν και επιβεβαίωσαν τη συμφωνία, επισήμαναν πως οι πολίτες θα συμπεριλαμβάνονταν στην έξοδο.
Η έναρξη της επιχείρησης εξόδου των αμάχων από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Orient TV, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση.
Κρατικά μέσα της Συρίας μεταδίδουν πως οι αντάρτες θα φύγουν μέσω της περιοχής Ramouseh στον νότο κι από εκεί θα κατευθυνθούν σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους στην επαρχία Ιντλίμπ.
Ποια είναι η κατάσταση στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες
Πριν ανακοινωθεί το τέλος των εχθροπραξιών, οι αντάρτες είχαν αποσυρθεί σε λίγες συνοικίες στα ανατολικά της πόλης. Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στις περιοχές αυτές αν και ο ΟΗΕ τοποθετεί τον αριθμό τους στους περίπου 50.000.
Οι μαχητές υπολογίζονται σε περίπου 1.500 με το 30% να προέρχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο αλ Νούσρα. Άλλες πηγές ωστόσο λένε πως ο αριθμός των ανθρώπων στις περιοχές αυτές μπορεί να είναι και 100.000. Εθελοντής περιέγραψε τραγικές συνθήκες με μόνο έναν χώρο να εξακολουθεί να παρέχει ιατρική βοήθεια χωρίς εξοπλισμό πρώτων βοηθειών.
Δείτε εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού από το Χαλέπι, πρόσφατες και παλαιότερες, έτσι όπως τις αποτύπωσε το Reuters: