Γονείς στη Βραζιλία μεγαλώνουν μωρό με μικροκεφαλία
Η Ιnka Barbosa, 18 ετών μεγάλωσε στην Campina Grande της Βραζιλίας, μια εξαθλιωμένη πόλη στα βορειοανατολικά που αποτελεί το σημείο μηδέν του ιού Ζίκα. Το αγόρι της, ο Thérsio Felipe Wanderley 19 ετών, κατάγεται επίσης από την εν λόγω πόλη. Γιος πάστορα ο νεαρός, αν και σπανιότατα περνάει το κατώφλι εκκλησίας, γνώρισε το μετέπειτα κορίτσι του πριν τέσσερα χρόνια στην εκκλησία - είχε πάει για τα γενέθλια του πατέρα του. Τα πράγματα για το ζευγάρι έγιναν αρκετά σοβαρά όταν μια εγκυμοσύνη "τάραξε" τον νεανικό τους έρωτα. Συγκατοίκησαν, αλλά δε παντρεύτηκαν, και ο γιος τους Emanuel ήρθε στον κόσμο στις 20 Απριλίου του 2014.
"Όταν προσβληθήκαμε από τον ιό Ζίκα, δε ξέραμε τι ακριβώς ήταν", λέει η Barbosa. "Κολλήσαμε και οι τρεις. Εγώ είχα κοκκινίλες και εξανθήματα. Ο Emanuel ήταν χειρότερα, ήταν πολύ άρρωστος". Τη περίοδο εκείνη, η 18χρονη διάνυε το τρίτο μήνα της δεύτερης εγκυμοσύνης της. Ο Thérsio θυμάται ότι μετά την εκδήλωση πυρετού, έπειτα από λίγες ημέρες επέστρεψαν στη παλιά τους ζωή, αλλά άρχισαν πραγματικά να ανησυχούν όταν άρχισαν να ενημερώνονται για τον ιό από τα μέσα.
Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι τακτικοί υπέρηχοι δεν έδειχναν κάτι ανησυχητικό όμως στον έβδομο μήνα όταν μέτρησαν το κεφαλάκι του εμβρύου, όλα άλλαξαν. "Οι γιατροί με ενημέρωσαν ότι μπορεί να έχει τον ιό και πως πιθανότατα θα γεννηθεί με μικροκεφαλία"... Όταν μια νοσηλεύτρια πρόσεξε την έκδηλη ανησυχία της νεαρής εγκύου, την "καθησύχασε" λέγοντάς της να μην ανησυχεί γιατί "τα περισσότερα παιδιά με μικροκεφαλία, γεννιούνται νεκρά".
Η διάγνωση τάραξε τα θεμέλια της σχέσης τους και ο 19χρονος εγκατέλειψε, αναθεματίζοντας, την αγαπημένη του. "Θεωρώ ότι μου έριξε το φταίξιμο", θυμάται η Barbosa, όπως γράφει το New York Magazine που κατέγραψε τη καθημερινότητα της τετραμελούς οικογένειας. Η νεαρή μητέρα, μετακόμισε πίσω στους γονείς της και ανέμεναν τα χειρότερα. "Ο τρόπος με τον οποίο μιλούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για τη μικροκεφαλία, ήταν σαν να ήταν το χειρότερο πράγμα του κόσμου. Εξαιτίας όσων έλεγαν, φοβόμασταν ότι θα γεννιόταν νεκρή ή ότι θα πέθαινε λίγο καιρό μετά". Η Sophia γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2016 -με μικροκεφαλία όπως οι γιατροί είχαν προβλέψει.
"Ήμουν τόσο χαρούμενη που γεννήθηκε ζωντανή. Ήμουν ενθουσιασμένη που μπορούσα να την αγκαλιάσω, να τη φιλήσω και να την κρατήσω. Δε πρόσεξα τίποτα κακό με το κεφάλι της", λέει η μητέρα.
Τρεις μήνες μετά τη γέννηση της Sophia, ο 19χρονος επέστρεψε και το ζευγάρι έσμιξε ξανά κάτω από την ίδια στέγη. "Δεν άντεχα να μη βλέπω τα παιδιά μου", δικαιολογείται ο Thérsio.
Μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική αναταραχή στην οποία η περιφέρεια του κεφαλιού είναι μικρότερη από μέση για την ηλικία και το φύλο του νηπίου ή του παιδιού. Η μικροκεφαλία μπορεί να είναι σύμφυτη ή μπορεί να αναπτυχθεί στα πρώτα-πρώτα έτη ζωής. Η αναταραχή μπορεί να προέλθει από μια ευρεία ποικιλία των όρων που προκαλούν την ανώμαλη αύξηση του εγκεφάλου, ή από τα σύνδρομα που συνδέονται με τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Μια μεταλλαγή ASPM αιτίες γονιδίων αυτοχρωμοσωματικός υπολειπόμενη αρχική μικροκεφαλία.
Τα νήπια με τη μικροκεφαλία γεννιούνται με είτε ένα κανονικό είτε μειωμένο επικεφαλής μέγεθος. Στη συνέχεια το κεφάλι αποτυγχάνει να αυξηθεί ενώ το πρόσωπο συνεχίζει να αναπτύσσεται σε ένα κανονικό ποσοστό, παραγωγή ενός παιδιού με ένα μικρό κεφάλι, ένα μεγάλο πρόσωπο, ένα υποχωρώντας μέτωπο, και ένας χαλαρός, συχνά ζαρωμένο κρανίο.
Γενικά, η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής των ατόμων με τη μικροκεφαλία μειώνεται και η πρόγνωση για την κανονική λειτουργία εγκεφάλου είναι ανεπαρκής. Η πρόγνωση ποικίλλει ανάλογα με την παρουσία σχετικών ανωμαλιών.
Έπειτα από περίπου 9 μήνες, οι επιστήμονες αναγνώρισαν πως ο ιός ήρθε για να μείνει ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο. Η λήξη συναγερμού δόθηκε στις 18 Νοεμβρίου, όμως για τις γυναίκες της Campina Grande -οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε έρευνες προσφέροντας αίμα από τα μωρά τους για τις ανάγκες της έρευνας-, οι επιπτώσεις του Ζίκα δεν πάνε πουθενά... "Το δύσκολο μέρος είναι ότι ενώ η Sophia λαμβάνει βοήθεια και κάνει πρόοδο, υπάρχουν πράγματα που ποτέ δε θα καταφέρει να κάνει. Πραγματικά δε γνωρίζουμε τι της επιφυλάσσει το μέλλον".