Μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή είναι προ των πυλών στη Μοσούλη του Ιράκ. Η πόλη βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εδώ και ένα και πλέον χρόνο. Η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να ανακαταλάβει την πόλη, που έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράκ. Ωστόσο η μάχη με το ΙΚ αποδεικνύεται πολύ σκληρή και με αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς περισσότεροι από 5.000 τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν επιστρατευτεί για να "κρατήσουν" τη Μοσούλη.
Στο κέντρο της ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκονται περίπου 1.000.000 άμαχοι, κάτοικοι της Μοσούλης.
Το ΙΚ κάνει τους άμαχους ασπίδα για να κρατήσουν τον έλεγχο της Μοσούλης
Σύμφωνα με εκπροσώπους της ιρακινής κυβέρνησης και του αμερικανικού Πενταγώνου, οι τζιχαντιστές του ΙΚ κρατούν ομήρους τους αμάχους. Μάλιστα πυροβολούν εν ψυχρώ όποιον προσπαθήσει να φύγει από την πόλη. Οι άμαχοι χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες μπροστά στα άρματα των ιρακινών δυνάμεων που επιχειρούν να ανακαταλάβουν την πόλη ενώ κρατούνται εκεί προκειμένου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός που υποστηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς να διστάζει να καταφέρει μεγάλα αεροπορικά πλήγματα υπό το φόβο της απώλειας μεγάλου αριθμού αμάχων.
Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ και το Ιράκ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν την πόλη, σχεδιάζοντας να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής και υποδομές για την παροχή βοήθειας.
Οι τζιχαντιστές όμως δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Κενό γράμμα οι εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων να οριστούν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.
Οι ιρακινές δυνάμεις διασχίζουν περιοχές που ελέγχονται από τζιχαντιστές και μάλιστα βαρύτατα οπλισμένους. Στα περίχωρα της Μοσούλης βρίσκονται περίπου 4.500 βαριά οπλισμένοι μαχητές του ΙΚ.
«Βρισκόμαστε στην αρχή, θα χρειαστεί χρόνος. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μακρά και σκληρή μάχη» τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα ρίξουν χημικά όπλα
Επίσης, η Ουάσιγκτον εκφράζει φόβους ότι το Ισλαμικό Κράτος θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα πολεμώντας να αποτρέψει την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ωστόσο εκφράζει την ελπίδα ότι η τεχνική ικανότητα του ΙΚ να παρασκευάσει τέτοια όπλα είναι πολύ περιορισμένη.
Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από 60 χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία που δρα εναντίον του ΙΚ, ξεκίνησαν την επίθεση ανακατάληψης τη Δευτέρα.
Ήδη πάντως από υπολείμματα όλμων έχει διαπιστωθεί χημική ουσία αερίου της μουστάρδας, σε όπλα του ΙΚ.
Αν η Μοσούλη πέσει θα είναι μια στρατηγικής σημασίας νίκη κατά του ΙΚ αφού η πόλη είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκνταντί εγκατέλειψε τελικά την πόλη. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του ΙΚ.
Ροές εκτοπισμένων αναμένει η Τουρκία ενώ απελπισμένοι φεύγουν ακόμη και προς τη Συρία
Ο Κερέμ Κινίκ επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου είπε στο AP ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της ιρακινής πόλης δεν έχουν σκεφτεί επαρκώς «την ανθρωπιστική πλευρά» της επιχείρησης στη Μοσούλη.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εκτοπισμένοι στο Ιράκ, οι αρχές θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τη μαζική έξοδο από τη Μοσούλη.
Ο Κινίκ επεσήμανε πάντως ότι ο οργανισμός του συνεργάζεται με αξιωματούχους στο βόρειο Ιράκ και με την ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνο για να βοηθήσουν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες εκεί.
Διεθνείς οργανώσεις αρωγής κατασκευάζουν στο βόρειο Ιράκ νέους καταυλισμούς για να υποδεχθούν έως και 20.000 οικογένειες, οι οποίες ενδέχεται να είναι έτοιμες μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του οι περισσότεροι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για την εισροή προσφύγων.
Ρωσία: Οι τζιχαντιστές της Μοσούλης μπορεί να καταφύγουν στη Συρία
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε σήμερα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στη Μοσούλη ενδέχεται να επιχειρήσουν να διαφύγουν στη Συρία και ζήτησε να εξολοθρευτούν επί τόπου.
"Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας του διεθνούς συνασπισμού συνειδητοποιούν τι μπορεί να συμβεί με μια άτακτη υποχώρηση αυτών των ενόπλων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους", είπε ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ. "Είναι ουσιαστικής σημασίας να μην καταδιώκουν τους τρομοκράτες από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά να τους εξοντώσουν επί τόπου", συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για μια "υποχώρηση" των ανδρών του ΙΚ προς τη Συρία.