Στη Σενεγάλη, οι γιαγιάδες άφησαν τα γνωστά τραγούδια και ευαισθητοποιούν για σοβαρότατα κοινωνικά ζητήματα
Η γιαγιά στη Σενεγάλη είναι ένα πρόσωπο που χαίρει πολύ μεγάλου σεβασμού. Πολλά τραγούδια είναι αφιερωμένα στη «γιαγιά που μας πρόσεχε όταν ήμαστε άρρωστοι», στη «γιαγιά που μας νανούρισε» κλπ
Οι γιαγιάδες στη Σενεγάλη, ακόμη και στα 80 ή τα 90 τους χρόνια, έχουν την παράδοση να σηκώνονται και να χορεύουν! Τα τραγούδια που λένε στο χορό τους ήταν παραδοσιακά ευχές για αγάπη, καλοτυχία, πλούτο και γενικά ό,τι εύχεται μια γιαγιά στα εγγόνια της ή τα δισέγγονά της.
Όμως οι φοβερές γιαγιάδες στη Σενεγάλη, άφησαν πια κατά μέρος τα παραδοσιακά τραγούδια και με το χορό τους, ένα θεσμό πάρα πολύ αγαπητό στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής, και τραγουδούν τραγούδια που με τους στίχους τους ευαισθητοποιούν για σοβαρά κοινωνικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, για την υγεία, για τον υποσιτισμό, για τον εμβολιασμό, τη βρεφική θνησιμότητα, την υγεία των εγκύων κ.ά.
Σε ένα χωριό λίγο έξω από την πρωτεύουσα, Ντακάρ, η 90χρονη Daba Ndione, μια από τις εκπληκτικές γιαγιάδες που εξακολουθούν να χορεύουν λέει ένα τραγούδι που θέλει να πείσει τις νέες γυναίκες που είναι έγκυες να προσέχουν. «Δεν είναι καλό οι γυναίκες να μένουν μέσα όταν είναι έγκυες» εξηγεί η Ndione στο πρακτορείο Reuters. «Πρέπει να βγαίνουν να περπατούν στον ήλιο» λέει, προσπαθώντας να σπάσει πια την παράδοση εκείνη της χώρας της που θέλει τις γυναίκες να πρέπει να κρύβονται στην εγκυμοσύνη τους.
Η μείωση του αριθμού των θανάτων των γυναικών την ώρα του τοκετού αλλά και της βρεφικής θνησιμότητας είναι μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Πολύ σπάνια, ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια κατά τον τοκετό.
Σε μια χώρα με μόλις 5 γιατρούς και μαίες ανά 10.000 ανθρώπους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεργάζεται με τις φοβερές γιαγιάδες, για να προωθήσει την αλλαγή των επικίνδυνων παραδόσεων που στοιχίζουν κάθε χρόνο χιλιάδες ζωές.
Και η στρατηγική πράγματι αποδίδει! Την τελευταία 10ετία, το ποσοστό των θανάτων την ώρα του τοκετού έχει μειωθεί σε 315 ανά 100.000 γυναίκες από 427 που ήταν το 2005.
Όπως εξηγεί στο πρακτορείο Reuters η Bouna Sall, γιατρός του ΠΟΥ που εργάζεται στη χώρα: «Όλοι υπακούν τις γιαγιάδες... Με τη βοήθεια τους μπορούμε να αλλάξουμε πολλά».
Ακόμη και οι άνδρες υπακούν τις γιαγιάδες τους, είναι μέρος της παράδοσης τους.
Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ChildFund, διεξήγαγε ένα τριετές πρόγραμμα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στη Σενεγάλη. Πάντα σε συνεργασία με τις... γιαγιάδες! Μέσα σε 3 χρόνια, και χάριν στις εκπληκτικές «συνεργάτιδες» τα ποσοστά των περιπτώσεων οικογενειών που πείστηκαν και δεν ακολούθησαν αυτή την ωμή πρακτική στα κορίτσια τους αυξήθηκε σε 95% από 41% που ήταν πριν από τη συνεργασία με τις γιαγιάδες!