Η Χρονιά του Πιθήκου: Προετοιμασίες για την Κινεζική Πρωτοχρονιά

Παιδάκια προβάρουν τα κοστούμια τους για την γιορτή της Πρωτοχρονιάς, σε ένα ορφανοτροφείο στη Σανγκάη

Στις 8 Φεβρουαρίου, οι Κινέζοι όλου του κόσμου θα κάνουν την δική τους Πρωτοχρονιά και φέτος θα είναι το Έτος του Πιθήκου. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει σε όλο τον πλανήτη καθώς η Κινεζική Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Ωστόσο, δεν έχει σταθερή ημερομηνία καθώς βασίζεται στο σεληνιακό έτος.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, την πρώτη ημέρα του κινέζικου ημερολογίου ( φέτος 8 Φεβρουαρίου) και τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την δέκατη πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ. Όμως, μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.

Τόσο στην Κίνα όσο και στις Chinatown όλων των μητροπόλεων του εξωτερικού, οι Κινέζοι ετοιμάζουν τα παραδοσιακά φαναράκια του, του χάρτινους δράκους της μεγάλης παρέλασης και τα εντυπωσιακά βεγγαλικά καθώς, ο θόρυβος που προκαλούν τα πυροτεχνήματα πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.

Το 2014 ήταν η Χρονιά της Κατσίκας ενώ η επόμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά θα είναι στις 28 Ιανουαρίου του 2017 (Έτος του Κόκορα).