Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση ανατολή με τους φόβους για νέο κύμα διαθρησκευτικής βίας να επιβεβαιώνονται, μετά την εκτέλεση του θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών, Νιμρ αλ-Νιμρ από την Σαουδική Αραβία.
Ο κυριότερος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, το σιιτικό Ιράν, προειδοποίησε την δυναστεία των αλ-Σαούντ – τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας - ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου . Οι Φρουροί της Επανάστασης και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, κρατούν την πιο σκληρή θέση και χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου προβλέποντας την πτώση της δυναστείας.
"Awakening is not suppressible" (Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί), γράφει ο Αλί Χαμενεΐ σε μήνυμα που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη καθώς και εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος... και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.
Στη Βαγδάτη, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση του αλ-Νιμρ λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, Ιρανοί διαδήλωσαν μπροστά στην πρεσβεία του Ριάντ στην Τεχεράνη,πέταξαν βόμβες μολότοφ και στην συνέχεια εισέβαλαν στο κτίριο, λεηλατώντας το.
H εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ, o οποίος καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για τρομοκρατία, προκάλεσε την οργή των σιιτών μουσουλμάνων σε όλη τη Μέση Ανατολή. Εκτός από το Ιράν, ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν την Σαουδική Αραβία για αντίποινα ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πολλές πόλεις.
Το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα «σοβαρό σφάλμα» και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε «δολοφονία», ρίχνοντας ακόμα περισσότερο λάδι στην φωτιά που ήδη έχει φουντώσει σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.
Στο Ιράκ, μια ημέρα αφού το Ριάντ άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στη Βαγδάτη για πρώτη φορά από το 1990, βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι είπε ότι η εκτέλεση του Νιμρ θα οδηγήσει «στην ανατροπή του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας».
Την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη καταδίκασε και η ΕΕ, η οποία εξέφρασε τις σοβαρότατες ανησυχίες της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία αλλά και την εύθραστη σταθερότητα και την ειρήνη στην έτσι και αλλιώς ταραγμένη Μέση Ανατολή.
"Βαθιά ανησυχία" για την αναζωπύρωση των διαθρησκευτικών εντάσεων και την ασφάλεια της περιοχής εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τονίζουν ότι υπάρχει ανάγκη όλοι οι ηγέτες της περιοχής "να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων".
Οι σιιτικές οργανώσεις κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ, το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.
Ο σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ ήταν 56 ετών, σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ και ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του 2011, που εκδηλώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική κοινότητα, ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης στις αραβικές χώρες.