Πανάκριβη αποδεικνύεται η τζιχάντ και φαίνεται πως το Ισλαμικό Κράτος δεν κατάρτισε σωστά τον... προϋπολογισμό του και τώρα δεν του βγαίνουν τα νούμερα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε ο οργανισμός IHS, το ΙΚ έχει μηνιαία έσοδα 75 εκατομμυρίων ευρώ αλλά παρ' όλα αυτά δεν του φτάνουν!
Σύμφωνα με την έρευνα, τα μισά εισοδήματα του το Ισλαμικό Κράτος τα αντλεί από κεφαλικούς φόρους που έχει επιβάλλει στις περιοχές που κατέχει και το 43% από την πώληση πετρελαίου και αερίου. Πάντως οι ρωσικοί και αμερικανικοί βομβαρδισμοί φαίνεται πως έχουν συρρικνώσει σημαντικά τα έσοδα των τζιχαντιστών στον τομέα αυτό.
Έτσι, αφού οι προϋπολογισμοί δεν βγαίνουν, το ΙΚ αναγκάστηκε να μειώσει τους μισθούς των μαχητών του (do it like Greece...). Αλλά και να αυξήσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και η τηλεφωνία. Επιπλέον ότι η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, φορολογεί συστηματικά τον άμαχο πληθυσμό που προσπαθεί να εγκαταλείψει τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Οι 6 βασικές πηγές εισοδημάτων του Ισλαμικού Κράτους είναι:
- παραγωγή και διακίνηση πετρελαίου και αερίου,
- φορολόγηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στις περιοχές που ελέγχει,
- δήμευση εδαφών και περιουσιών,
- εμπόριο ναρκωτικών και αρχαιοτήτων,
- εγκληματικές δραστηριότητες όπως ένοπλες ληστείες ή απαγωγές με στόχο την καταβολή λύτρων όπως επίσης και
- εκμετάλλευση των κρατικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το IHS, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος δεν στηρίζεται από δωρεές εύπορων ιδιωτών.
Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι με τα 75 εκατ. το ΙΚ δεν αγοράζει μόνον βόμβες και όπλα αλλά και διαχειρίζεται τις περιοχές που ελέγχει και τις υποδομές σε αυτή.
Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ρωσία διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές και πλήττουν το Ισλαμικό Κράτος "στην τσέπη" καθώς βομβαρδίζουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας.
Το απόγειο της ισχύος του Ισλαμικού Κράτους τοποθετείται από τους ειδικούς στο καλοκαίρι του 2014 μετά την κατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ ενώ έκτοτε η οργάνωση φαίνεται να βρίσκεται σε σχετική... ύφεση!