Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν την ζοφερή πραγματικότητα για χιλιάδες παιδιά στο Μπαγκλαντές τα οποία αναγκάζονται να εργάζονται πολλές ώρες και εξοντωτικά ράβοντας τις ετικέτες στα ρούχα ή ακόμη και τα ίδια τα ρούχα.
Παρά τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας στα επίσημα εργοστάσια, τα μη καταχωρημένα "κάτεργα" όπως αυτό στις φωτογραφίες δεν έχουν επιθεωρηθεί. Τα συγκεκριμένα εργοστάσια ενώ φτιάχνουν κυρίως ρούχα για την τοπική και την ινδική αγορά, μπορούν επίσης να φτιάξουν γνωστές και επώνυμες διεθνείς μάρκες, μέσω υπεργολαβιών, το οποίο καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν πού ακριβώς ράβονται όλα τα ρούχα τους. Στη συνέχεια αυτά προωθούνται στις δυτικές χώρες...
Ο φωτογράφος Claudio Montesano Casillias αποκάλυψε τόσο τη συγκλονιστική έλλειψη ελέγχων στα εργοστάσια ρούχων του Μπαγκλαντές, καθώς και τις εξαντλητικές ώρες των παιδιών που εργάζονται εκεί. Ο Casillias επισκέφτηκε τα εργοστάσια σε πρώτη φάση κατά τύχη στο πλαίσιο μιας περιοδείας αλλά συγκλονίστηκε από τις συνθήκες. Ένας τυπικός μικρός χώρος στο εργοστάσιο μπορεί να περιλαμβάνει ένα δωμάτιο με 15 ραπτομηχανές και συχνά χωρίς εξόδους κινδύνου καθώς τα σχέδια για την πυρασφάλεια ή πυροσβεστήρες δεν υπάρχουν στα κτίρια.
Τα παιδιά, που δεν πάνε βέβαια στο σχολείο, είναι επιφορτισμένα με ένα τεράστιο φάσμα εργασιών, από το κέντημα και το κόλλημα κουμπιών μέχρι τη βαφή υφασμάτων και τον καθαρισμό των μηχανημάτων. Ο φωτογράφος μιλώντας για την εμπειρία του είπε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε αυτά τα εργοστάσια ρούχων οι εργαζόμενοι δουλεύουν από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα για τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα εργοστάσια κοιμούνται μέσα σε αυτά ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά τα εργοστάσια. Έρχονται από τα χωριά στις πόλεις αναζητώντας μια απασχόληση και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή».
Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 10-14 που εργάζονται ως εργάτες στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τη UNICEF αλλά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος όταν η το όριο ηλικίας επεκτείνεται. Σε μία φωτογραφία, κάποια αγόρια φαίνονται να κάνουν ντους στο εργοστάσιο γιατί δεν προλαβαίνουν στο σπίτι λόγω φόρτου εργασίας. Στο Μπαγκλαντές ακόμη και παιδιά ηλικίας 10 ετών αναγκάζονται να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ για ελάχιστα χρήματα, ακόμη και περίπου 10 ευρώ το μήνα (στο δικό τους βέβαια νόμισμα).
Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες μέσα από τα εργοστάσια...