Ρωσικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Σινά

Την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που εξαφανίστηκε το πρωί από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η Αίγυπτος, ύστερα από ένα κομφούζιο πληροφοριών. Το ρωσικό Airbus με 224 επιβάτες και πλήρωμα συνετρίβη στην Χερσόνησο του Σινά. Από τους 217 επιβάτες, οι 214 ήταν Ρώσοι τουρίστες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους, ανάμεσα τους και 17 παιδιά και τρεις επιβάτες ήταν Ουκρανοί. 

Το αεροπλάνο - ένα Airbus A-321 jet- είχε απογειωθεί  από το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη και άνηκε στην Ρωσική αεροπορική εταιρία Kogalymavia. 

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το αεροσκάφος στην περιοχή Χασάνα, νότια του Αρίς, στο Σινά και - σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο πολιτικής αεροπορίας -το αεροπλάνο κατέπεσε σε βραχώδη περιοχή, καταστράφηκε ολοσχερώς και όλοι οι επιβαίνοντες θα πρέπει να θεωρούνται νεκροί.

Επίσης, τα σωστικά βρήκαν και τα δύο μαύρα κουτιά στο σημείο της συντριβής, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Κάιρο. 

Στο σημείο της τραγωδίας μετέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ ενώ οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Kogalymavia τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να αποδοθεί η συντριβή σε ανθρώπινο λάθος. Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA και Interfax μετέδωσαν, επικαλούμενα μια εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας, ότι ο κυβερνήτης ήταν πολύ έμπειρος αφού είχε 12.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του ενώ και στο αεροσκάφος είχε γίνει πλήρης συντήρηση.

Ελπίδες για επιζώντες

Το Αιγυπτιακό υπουργείο Αερομεταφορών ανακοίνωσε ότι στο μοιραίο αεροπλάνο επέβαιναν 63 άντρες, 138 γυναίκες και 17 παιδιά. 

Αιγύπτιος αξιωματικός είπε ότι το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έχουν μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί τουλάχιστον 100 επιβάτες - ανάμεσα τους και τα 17 παιδιά- όλοι βρέθηκαν δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους. 

Όμως, άλλη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες καθώς τα μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν φωνές από ένα σημείο. "Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες, ιδίως επειδή ακούστηκαν βογκητά από μέσα", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. 

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Ο πρωθυπουργός Σέριφ Ισμαήλ συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να αντιμετωπιστεί η "κρίση". Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά αλλά όλα τα σενάρια - από ατύχημα μέχρι αεροπειρατεία- είναι ανοικτά. 

Σύμφωνα πάντως με τις υπηρεσίες ασφαλείας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που δρουν στην περιοχή.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα αιγυπτιακά ραντάρ 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ και - σύμφωνα με το RT - ο πιλότος ζήτησε άδεια για να αλλάξει πορεία και να  προσγειωθεί στο Κάιρο και στη συνέχεια χάθηκε η επαφή.