Γιατί άνοιξε πάλι ο κύκλος της βίας και του αίματος σε Δυτική Όχθη – Ιερουσαλήμ

Για ακόμη μια φορά η διεθνής κοινότητα βλέπει να ανοίγει ένας κύκλος βίας και αίματος στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Από την έναρξη αυτού του κύκλου βίας, την 1η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 41 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι την ώρα που προσπαθούσαν να διαπράξουν επιθέσεις, και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Από την πλευρά του το Ισραήλ μετρά επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Αφορμή για τα νέα βίαια επεισόδια στην πολύπαθη περιοχή στάθηκε ο φόνος ζευγαριού εποίκων στη Δυτική Όχθη. Οι φόβοι για μια νέα Ιντιφάντα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αναζωπυρώνονται.

Οι επιθέσεις είναι πλέον καθημερινές. Το Ισραήλ απαντά με αυτόματη καταστολή ανοίγοντας πυρ κατά των Παλαιστίνιων που επιτίθενται. Συχνά οι Παλαιστίνιοι που επιτίθενται είναι έφηβοι ή πολύ νεαρής ηλικίας.

Αριστερές Ισραηλινές οργανώσεις, με κεντρικό σύνθημα «Εβραίοι και Άραβες αρνούνται να είναι εχθροί» διοργανώνουν συγκεντρώσεις  σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης. Ωστόσο οι Παλαιστινιακές οργανώσεις καλούν, κυρίως τους νέους, σε εξέγερση και βία.

Πολλοί κατηγορούν τα social media για υποκίνηση της βίας. Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια κεντρική οργάνωση των διαδηλώσεων, οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν τις διαδηλώσεις αλλά και να πανηγυρίσουν «νίκες» καθώς και να εκφράσουν οργή για τα θύματα της δικής τους πλευράς.

Οι αρχές του Ισραήλ έχουν απαγορεύσει την προσευχή σε άνδρες κάτω των 40 ετών σε μια προσπάθεια να μην μετατρέπονται οι θρησκευτικές εκδηλώσεις σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Άκσα θεωρείται ιερό τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Μουσουλμάνους με αμφότερες τις πλευρές να το διεκδικούν αλλά και να αρνούνται τα δικαιώματα της άλλης επί των ιερών τόπων.