Ταιλάνδη: Σοκ και οργή την επόμενη ημέρα – 27 οι νεκροί

Ως τη χειρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ταϊλάνδη προσδιόρισε ο πρωθυπουργός της χώρας την έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας χθες έξω από τον ινδουιστικό ναό Εραουάν, δημοφιλής προορισμός τουριστών στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, λέει η κυβέρνηση - τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για 27 νεκρούς,  εκ των οποίων οι οκτώ είναι ξένοι τουρίστες. Οι τραυματίες φτάνουν τους 123 - οι περισσότεροι από αυτούς είναι τουρίστες από την Κίνα και την Ταϊβάν. 

Οι αρχές της Ταϊλάνδης εκτιμούν ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο τους "ξένους" και ήθελαν "να καταφέρουν πλήγμα στον τουρισμό". 

Οι δράστες δεν έχουν αναγνωριστεί αλλά η αστυνομία ερευνά έναν ύποπτο που καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στο τέμενος. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να βρει τους ενόχους και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. 

Ο ύποπτος που διακρίνεται στις εικόνες του κλειστού κυκλώματος των καμερών ασφαλείας "προέρχεται από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είναι μέλος μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην χούντα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της στρατιωτικής χούντας Πραγιούτ Τσαν-Ότσα.

Επίσης, καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για την επίθεση.  Η Ταϊλάνδη, τελεί υπό στρατιωτικό καθεστώς εδώ κι ένα χρόνο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά εξεγέρσεις ισλαμιστών κυρίως στα νότια, οι μουσουλμάνοι αντάρτες όμως σπανίως χτυπούν σε περιοχές μακριά από τα σύνορα με τη Μαλαισία.

Μετά το πρωτοφανές μακελειό στην άκρως τουριστική περιοχή της Μπαγκόνγκ, οιι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε ορισμένες μεγάλες διασταυρώσεις της πρωτεύουσας και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μετά την χθεσινή επίθεση, πολλές χώρες αντέδρασαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε συγκλονισμένος.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συνέστησαν την ίδια ώρα στους πολίτες τους να αποφεύγουν την περιοχή αυτή και να είναι προσεκτικοί όταν επισκέπτονται την ταϊλανδέζικη πρωτεύουσα.