Πολλές φορές τα μέσα αλλά και πολιτικοί έχουν συγκρίνει την Ελλάδα με την Αργεντινή. Είτε ως παράδειγμα προς αποφυγή, είτε ως παράδειγμα προς μίμηση (αναλόγως συμφερόντων).
Ουρές στα ΑΤΜ, έλεγχοι κεφαλαίων, τραπεζικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης και άλλα είναι καταστάσεις με τις οποίες οι Αργεντίνοι είναι εξοικειωμένοι - τις έζησαν και μάλιστα πολύ πρόσφατα, το 2001.
Σήμερα, μιλούν στο Reuters και συμβουλεύουν τους Έλληνες για το επικείμενο δημοψήφισμα.
"Σας συμβουλεύω να βγάλετε τα χρήματα σας από τις τράπεζες" λέει ο Leo Suckewer, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Μπουένος Άιρες και θυμάται το δικό τους "corralito", δηλαδή το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών που επιβλήθηκε στην Αργεντινή το 2001. Το πάγωμα επιβλήθηκε μετά από την απόφαση του Μπουένος Άιρες να αποσυνδέσει το πέσο από την ισοτιμία του δολαρίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, την περίοδο της μεγάλης αναταραχής, δηλαδή 2002 - 2005, ο Roberto Lavagna, τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς η Ελλάδα να σκέφτεται να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα. Κάλεσε όμως τους πιστωτές της Ελλάδας να καταλάβουν ότι "το χρέος βρίσκεται πλέον σε ένα σημείο που είναι απαραίτητο να αναδιαρθρωθεί, δεν έχει νόημα αλλιώς" λέει.
Οι μαζικές έφοδοι πολιτών στα σούπερ μάρκετ της Αργεντινής κατά την αναταραχή του 2001 έκαναν τότε το γύρο του κόσμου
Μια σημαντική διαφορά της Ελλάδας με την Αργεντινή, που συχνά αποσιωπάται, είναι ότι η Αργεντινή είχε σημαντική ροή χρημάτων από τις εξαγωγές της. Στην Ελλάδα οι εξαγωγές δεν ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός που αποφάσισε την αποσύνδεση του πέσο και την επιβολή του "corralito" (και εκδιώχθηκε αμέσως μετά), Domingo Cavallo, έγραψε στο μπλογκ του: "η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη... θα έφερνε μια κάθετη υποτίμηση της δραχμής. Ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν και αυτό θα προκαλούσε μια τεράστια μείωση των πραγματικών αμοιβών και των συντάξεων".
Ένας κουρέας από το Μπουένος Άιρες αφηγείται στον ανταποκριτή του Reuters πως θυμάται εικόνες οικονομικού αλλά και κοινωνικού χάους το 2002. Ήταν η περίοδος που η χώρα άλλαξε 5 προέδρους μέσα σε 2 εβδομάδες. Και που ένα τεράστιο κύμα νέων και μορφωμένων Αργεντίνων έφυγε για την Ευρώπη σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας.
Παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη το "corralito" εξακολουθεί να στοιχειώνει τους Αργεντίνους. Αλλά και κάθε συναλλαγή με πέσο, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Οι Αργεντίνοι εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους Έλληνες.
"Εμάς μας έσωσε η σόγια" λέει ο 57χρονος Walter Lorenzo, τεχνικός τηλεόρασης. "Εκείνους τι θα τους σώσει; Το ψάρεμα;"...