Όταν μια ολόκληρη χώρα θα… μουγκρίσει ΟΜ: Ημέρα γιόγκα στην Ινδία

Η μέρα μόλις ξημερώνει... Μια θάλασσα με πολύχρωμα στρώματα και ρούχα, άνθρωποι ανάποδα και σε περίεργες στάσεις να μουγκρίζουν ΟΜ! Μα τι είναι; Το Νέο Δελχί, η πρωτεύουσα της Ινδίας, την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα! Γιογκί και ο ίδιος, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, με προσωπική του πρωτοβουλία διοργανώνει λαμπρές φιέστες για την ημέρα αυτή που πρόσφατα καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Λίγο μετά τα ξημερώματα την Κυριακή, ημέρα του Ηλιοστασίου, σε μία λεωφόρο της πρωτεύουσας, περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, στρατιώτες και άλλοι θα λάβουν μέρος σε μία 35λεπτη συνεδρία γιόγκα προσβλέποντας σε μία θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Οι λάτρεις της γιόγκα σε άλλες χώρες επίσης αναμένεται να συμμετάσχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία όπου τα στρώματα της γιόγκα θα τοποθετηθούν κατά μήκος του Τάμεση.

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από 13 μήνες, ο Ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος είναι χορτοφάγος και ασκείται καθημερινά στη γιόγκα, έθεσε ως σημαντικό στόχο της κυβέρνησής του την θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γιόγκα.

"Η γιόγκα έχει τη δύναμη να ενώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα!", έγραψε πέρυσι στο Twitter ο Μόντι παρουσιάζοντας την ιδέα του στη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από τότε που ο ΟΗΕ συμφώνησε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκδηλώσεων, οι προετοιμασίες στην Ινδία είναι πυρετώδεις με τα σχολεία, τους στρατώνες ακόμη και τις φυλακές να ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στις συνεδρίες της Κυριακής.

Ο Μόντι χαρακτηρίζει τη γιόγκα "άγκυρα της ζωής μου" και λέει ότι τον βοηθάει να αντέχει την πολύωρη εργασία με λίγο ύπνο.

Ο Μόντι θέλει να αποκαταστήσει τη γιόγκα ως ένα ιστορικό κομμάτι του ινδικού πολιτισμού, που όμως αλλοτριώθηκε όταν έγινε υπερβολικά δημοφιλής στη Δύση. Ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός, μάλιστα, ίδρυσε υπουργείο για την προώθηση της γιόγκα, της αγιουρβέδα και άλλων παραδοσιακών θεραπειών, ενώ έχει καθιερώσει δωρεάν μαθήματα για τα τρία εκατομμύρια των υπαλλήλων της κυβέρνησής του και τις οικογένειές τους.