Φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ, μπορεί να ξεπεράσει και τον αριθμό των νεκρών από τον ακόμη τρομερότερο σεισμό του 1934 (εντάσεως 8,1 Ρίχτερ) εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σουσίλ Κοϊράλα, κάνοντας λόγο ακόμη και για 10.000 νεκρούς.
Στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Κατμαντού, οικογένειες έχουν στήσει σκηνές καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή είναι ετοιμόρροπα
Παράλληλα έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης ενώ απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό. "Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ" , είπε.
Ο τελευταίος επίσημος, και προσωρινός, απολογισμός, αγγίζει τους 4349 νεκρούς.
8.000.000 άνθρωποι επλήγησαν από το σεισμό
Εκτός από το φόρο αίματος, εξαιρετικά μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων επλήγησαν άμεσα ή έμμεσα από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού, στέγης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Διασώστες και προσωπικό των οργανώσεων αρωγής δίνουν μάχη με το χρόνο και τις δύσκολες συγκυρίες στην περιοχή. Η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο Νεπάλ. Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.
Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας. Το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα σπανίζουν. Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, γιατροί χειρουργούν σε αυτοσχέδια χειρουργεία.
Στην ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταστροφή είναι ολική, οι ανάγκες τεράστιες και η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εξαιτίας του κατεστραμένου οδικού δικτύου. Ελικόπτερα που άρχισαν χθες πτήσεις προς τις πιο απομακρυσμένες σεισμόπληκτες περιοχές μεταφέρουν στάγδην προμήθειες και απομακρύνουν με αργούς ρυθμούς τραυματίες και ασθενείς.