Της Λήδας Δεληγιάννη
Τα σκίτσα του Charlie Hebdo έγιναν αφορμή να χυθεί αίμα στο κέντρο της Ευρώπης, σε μια πρωτοφανή επίθεση που έδειξε ότι ο πόλεμος Ισλάμ - Χριστιανισμού και κυρίως ο πόλεμος Ισλάμ - Δύσης, έχει πεδίο μάχης πλέον το ευρωπαϊκό έδαφος.
Στην Ευρώπη, η επίθεση προκάλεσε βαθύτατη θλίψη και προβληματισμό. Στον ισλαμικό κόσμο όμως έριξε μια ακόμη φορά λάδι στη φωτιά της μισαλλοδοξίας, του φονταμενταλισμού και του εξτρεμισμού.
Και ξαφνικά το... σκίτσο του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, όλο και ανοίγει, σαν φράκταλ με κεντρικό μοτίβο το φόβο και το φανατισμό. Και όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν στο "σκίτσο", με ένα εξαιρετικά περίπλοκο παζλ να απλώνεται.
Στην Αφρική καίνε χριστιανικές εκκλησίες ως αντίποινα
Το Σάββατο, στο Νίγηρα 45 εκκλησίες παραδόθηκαν στην πυρά μετά από εκτεταμένα επεισόδια που προκάλεσε η δημοσίευση σκίτσου του Μωάμεθ από την εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Εκτός από τις εκκλησίες κάηκαν 5 ξενοδοχεία, 36 μπαρ, ένα ορφανοτροφείο και ένα χριστιανικό σχολείο.
Φυτώριο τζιχαντιστών ο Βόρειος Καύκασος
Όμως η απάντηση του ισλαμισμού δεν σταματά σε ένα οργισμένο ξέσπασμα "κάπου εκεί μακρυά από την Ευρώπη"...
Μια περιοχή που τροφοδοτεί την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με μαχητές διατεθειμένους να δώσουν τη ζωή τους (αλλά κυρίως τα κεφάλια άλλων) για το ακραίο Ισλάμ, είναι ο Βόρειος Καύκασος. Στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά των σκίτσων του Μωάμεθ από το Charlie Hebdo.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός πληθυσμός της Τσετσενίας είναι 1.200.000 άνθρωποι (!).
Οι διαδηλωτές φώναζαν "Αλλάχ Άκμπαρ".
Οι τζιχαντιστές του Βόρειου Καυκάσου είναι ένας σκληρός, ανθεκτικός αλλά ίσως υποτιμημένος ισλαμιστικός πυρήνας, κάτω ακριβώς από την "ανάσα" της Ρωσίας. Υπενθυμίζουμε ότι το Νταγκεστάν του Καυκάσου ήταν η πατρίδα των δυο βομβιστών που έσπειραν το θάνατο στο Μαραθώνιο της Βοστώνης των ΗΠΑ, των αδελφών Τσερνάεφ.
Ιστορικά και γεωπολιτικά η σημασία του Βόρειου Καυκάσου είναι μεγάλη. Κατά την εξάπλωση του Ισλάμ, τον 7ο, 8ο, 9ο αιώνα μ.Χ. η εξάπλωση της νέας - τότε- θρησκείας, προς τη Δύση, σταμάτησε κάπου εκεί στον Καύκασο. Σήμερα το Ισλάμ είναι η θρησκεία που εξαπλώνεται με όλο και ταχύτερο ρυθμό στον πλανήτη. Και φυσικά προς Δυσμάς.
Το κέντρο του μουσουλμανισμού αλλά και του Ισλάμ έχει πλέον μετατοπιστεί προς την Ασία.
Εξάλλου ένας πολύ βασικός πυρήνας του ΙΚ βρίσκεται στη Συρία, δηλαδή μια χώρα όχι τόσο μακρυά από τον Καύκασο.
Μετά την Αραβική Άνοιξη και την πτώση της Αιγύπτου σε έναν σπαραγμό δίχως τέλος, οι νέες χώρες (μουσουλμανικές) που αναδύονται ως ρυθμιστές του παγκόσμιου παιχνιδιού είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, χώρες πιο κοντά στον Καύκασο αλλά και επίσης με σχέσεις (όχι επίσημες βέβαια) με το Ισλαμικό Κράτος. Οι Ουαχαμπίτες της Σαουδικής Αραβίας έχουν και ανοικτά δηλώσει πίστη στο ΙΚ και οι πληροφορίες για χρήματα που ρέουν από ομάδες Ουαχαμπιτών προς τους τζιχαντιστές του ΙΚ, θεωρούνται βάσιμες από τους πολιτικούς αναλυτές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Wikipedia, Gatestone Institute