Η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους κυματίζει σε κυβερνητικά κτίρια. Αυτοκίνητα της αστυνομίας περιπολούν στους δρόμους με τα διακριτικά της εξτρεμιστικής οργάνωσης κολλημένα πάνω. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει γίνει χώρος δημόσιων εκτελέσεων.
Όχι αυτό δεν είναι μια πόλη του Ιράκ ή της Συρίας. Είναι η πόλη Ντέρνα της Λιβύης. Μια πόλη πολύ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και ακριβώς πάνω στα παράλια της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, σημειώνει το CNN.
Διαβάστε: Μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος
Οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται το πολιτικό χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, και επεκτείνονται ραγδαία σε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Μάλιστα στα περίχωρα της Ντέρνα, περίπου 800 τζιχαντιστές, σύμφωνα με το CNN πάντα, έχουν στήσει στρατόπεδα όπου εκπαιδεύονται μαχητές.
Διαβάστε: Ποιοι είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε
Στην περιοχή οι τζιχαντιστές του ΙΚ βρήκαν ισχυρούς "συνεργάτες" σε μια άλλη εξτρεμιστική οργάνωση, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα την Ταξιαρχία του Αμπού Σάλεμ.
Διαβάστε σχετικά στο news: Αφ(ρι)γανιστάν: Η ανερχόμενη τρομοκρατία και... τα μάτια σας
Η πτέρυγα του ΙΚ που ελέγχει τη Ντέρνα μάλιστα αυτοαποκαλείται "Μπάρκα", το όνομα που είχε η ανατολική επαρχία της Λιβύης όταν πέρασε υπό τον έλεγχο των Ισλαμιστών όταν είχε καταρρεύσει η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η Λιβύη έχει ισχυρό εξτρεμιστικό ισλαμικό στοιχείο, εδώ και αιώνες. Ο Καντάφι τους είχε απομονώσει σε μεγάλο βαθμό, όμως οι εκ Λιβύης εξτρεμιστές ισλαμιστές εδώ και δεκαετίες "εφοδίαζαν" εξτρεμιστικές ισλαμιστικές σέχτες και οργανώσεις.
Ειδικοί αναλυτές λένε ότι μετά τη Συρία και το Ιράκ, δεν αργεί η ίδρυση χαλιφάτου ή εμιράτου και στη Λιβύη.