Χονγκ Κονγκ: Όχλος επιτέθηκε στους κατασκηνωμένους διαδηλωτές

Απρόσμενη επίθεση από πολίτες και όχι από τις αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν αυτή τη φορά οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, που αξιώνουν περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία.  

Εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί πολίτες επιτέθηκαν και διέλυσαν κατασκήνωση διαδηλωτών στην συνοικία Μονγκ Κοκ- μία από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.  

Ο όχλος έσκισε τα πανό, έριξε τις σκηνές και ανάγκασε πολλούς από τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν από το σημείο. Ορισμένοι άρχισαν να τους φτύνουν και να τους πετούν πλαστικά μπουκάλια. Η αστυνομία σχημάτισε μια ανθρώπινη αλυσίδα για να χωρίσει τις δύο ομάδες, ενώ οι υποστηρικτές του Πεκίνου φώναζαν στους αστυνομικούς διότι δεν έχουν απομακρύνει τους ταραξίες. 

Στο μεταξύ στην περιοχή Κοζγουέι Μπέι, περίπου 100 πολίτες προσπαθούσαν να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές απέναντι σε περίπου 25 μέλη της οργάνωσης διαμαρτυρίας Occupy Central. 

Επιπλέον, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι κάποιες ακτιβίστριες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ενώ εκπρόσωπος του κινήματος καταδίκασε την "αδράνεια της αστυνομίας" και την ανικανότητά της να προστατέψει τους διαδηλωτές.  

Μετά τα σημερινά βίαια επεισόδια, οι επικεφαλής των φοιτητών - που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις- ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από τον διάλογο με την κυβέρνηση, κατηγορώντας τους αντιπάλους τους ότι στρατολόγησαν μπράβους της κινεζικής μαφίας για να προκαλέσουν ταραχές και να βλάψουν το κίνημα.  

Η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ (HKFS) ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την εκλογική μεταρρύθμιση στην πρώην βρετανική αποικία, εκτιμώντας ότι η αστυνομία άφησε την κινεζική μαφία να τους επιτεθεί.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ακύρωση των συνομιλιών. Η κυβέρνηση και η αστυνομία έκλεισαν σήμερα τα μάτια όταν η κινεζική μαφία επιτέθηκε βίαια εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ανέφερε η ομοσπονδία.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης Λεούνγκ αρνήθηκε να υποκύψει στο τελεσίγραφο των διαδηλωτών να παραιτηθεί ως χθες τα μεσάνυκτα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η αστυνομία έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι διαδηλωτές αποπειραθούν να αποκλείσουν, ή να καταλάβουν, κυβερνητικά κτίρια στη Σέντραλ, τη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές δημόσιες επιχειρήσεις και οι σημαντικότερες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου.