Δοκιμάστηκε εμβόλιο που προκαλεί ανοσία στον Έμπολα

Με ανακούφιση και ελπίδα υποδέχτηκε η ιατρική και επιστημονική κοινότητα την ανακοίνωση ότι έγινε η πρώτη επιτυχής δοκιμή εμβολίου κατά του Έμπολα σε μαϊμούδες. Το εμβόλιο προσέφερε "μακρόχρονη ανοσία" κατά του Έμπολα στις μαϊμούδες, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το τελευταίο βήμα προτού δοκιμαστεί επιτυχώς φαρμακευτική φόρμουλα σε ανθρώπους.

Η ανοσία που επιφέρει το εμβόλιο διαρκεί για τουλάχιστον 10 μήνες ανακοίνωσαν οι ειδικοί του US National Institutes of Health.

Φέτος έχει ξεσπάσει η μεγαλύτερη έξαρση του ιού που έχει σημειωθεί ποτέ και ήδη η Αφρική μετρά περισσότερα από 2.000 θύματα.

Θύματα του ιού μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου: 

Μια από τις φόρμουλες που βρίσκονται υπό δοκιμή περιέχει συστατικά του ιού Έμπολα από το στέλεχος που προσβάλλει τους χιμπατζήδες. Το εμβόλιο δημιουργεί σταδιακά αντισώματα που δημιουργούν τελικά ανοσία.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, χορηγήθηκε το εμβόλιο σε μια 39χρονη καθώς οι φαρμακευτικές πήραν το πράσινο φως για δοκιμή σε ανθρώπους.

Πάντως οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στο εμβόλιο καθώς φαίνεται αποτελεσματικό μόνον για διάστημα 10 μηνών.

Διαβάστε: Τα μυστήρια του Έμπολα: Τι συμπτώματα προκαλεί ο ιός

Ο ιός Έμπολα:

  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, αιμορραγία και μείζονες βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα
  • Μεταδίδεται μέσω των υγρών του σώματος, όπως το αίμα και το σάλιο
  • Το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 90%
  • Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 21 μέρες
  • Δεν υπάρχει για την ώρα θεραπεία.  

Διαβάστε ακόμη: Πέντε ιοί, πιο τρομακτικοί από τον Έμπολα