Χάος και αναρχία επικρατεί στη Λιβύη καθώς, τρία χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, οι ένοπλες ομάδες που αγωνίστηκαν μαζί το 2011 για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, πολεμούν πλέον μεταξύ τους, επιδιώκοντας να μονοπωλήσουν την εξουσία και να εκμεταλλευτούν τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Εδώ και εβδομάδες μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ διάφορων παραστρατιωτικών ομάδων για τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Τρίπολη, το οποίο έχει περάσει στον έλεγχο των ισλαμιστών της οργάνωσης Φατζρ Λίμπια ("Αυγή της Λιβύης").
Οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο μετά από δεκαήμερες σφοδρές μάχες τους τους εθνικιστές πολιτοφύλακες της πόλης Ζιντάν, οι οποίοι το είχαν υπό τον έλεγχό τους από την εποχή της πτώσης του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011.
Σε πολιτικό επίπεδο, κάθε κυβέρνηση που σχηματίζεται κρατά μόλις μερικούς μήνες αφού η εξουσία των διάφορων οργανώσεων είναι πολύ ισχυρότερη.
Έτσι, μόλις τον περασμένο Ιούνιο εξελέγη νέο κοινοβούλιο, το οποίο αμφισβήτησαν οι ισλαμιστές, αν και είχαν ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα. Τελικά, η απερχόμενη εθνοσυνέλευση ανέθεσε τον Όμαρ αλ Χάσι - που στηρίζεται από τους ισλαμιστές - να σχηματίσει "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας", ενώ η χώρα διαθέτει ήδη μια μεταβατική κυβέρνηση.
Το Εθνικό Γενικό Συμβούλιο (CGN) , όπου οι ισλαμιστές είχαν ισχυρή εκπροσώπηση, αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του νέου κοινοβουλίου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι φιλελεύθεροι και οι φεντεραλιστές.
Δεδομένης της εξάπλωσης της Αραβικής Άνοιξης το 2011 σχεδόν σε όλες της γειτονικές χώρες, μέχρι και τη Συρία, οι χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη ανησυχούν για τη μεταφορά του χάους και στο έδαφός τους.
Έτσι, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέζ Σούκρι ζήτησε σε συνάντηση με τους ομολόγους τους από τη Λιβύη και άλλες πέντε χώρες, την συμβολή τους στην ενίσχυση του λιβυκού κράτος και στις προσπάθειες αφοπλισμού των παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Από την πλευρά της, η Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτηρίζει "τρομοκράτες" τον συνασπισμό των ισλαμιστών παραστρατιωτικών Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) και την τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Αλ Σαρία, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της Βεγγάζης.