Ανεξέλεγκτος ο Έμπολα – 56 νεκροί σε δύο μέρες

Πενήντα έξι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα 48 ωρών, την Κυριακή και τη Δευτέρα, και 128 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν καθώς η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στη Δυτική Αφρική.  

Ο απολογισμός της επιδημίας έσπασε το φράγμα των 1000 θανάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έφτασε τους 1013.

Πρώτη στους θανάτους έρχεται η Λιβερία και ακολουθούν η Σιέρα Λεόνε, η Γουϊνέα και η Νιγηρία, χώρες για τις οποίες η Γερμανία εξέδωσε οδηγία στους πολίτες της.  

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Γουϊνέας Μπισάου αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με τη Γουϊνέα, με την οποία γειτνιάζει στα ανατολικά, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση του φονικού ιού, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την Κένυα –στην Ανατολική Αφρική– στις χώρες «υψηλού κινδύνου» για την εξάπλωση από τη Δυτική Αφρική του θανατηφόρου ιού.  

Η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να συνεισφέρει στους γιατρούς κάθε βοήθεια, κυρίως αποθέματα του πειραματικού φάρμακου Zmapp, το οποίο όμως εξαντλήθηκε. Ο Καναδάς πρόσφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 800 έως 1.000 δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου κατά του ιού Έμπολα ώστε να χρησιμοποιηθούν στην Αφρική, και τα οποία έφτασαν ήδη στη Λιβερία.

Εν τω μεταξύ, απεβίωσε ο δεύτερος κατά σειρά γιατρός στη Σιέρα Λεόνε, αφού προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό. Ο Μοντούπε Κόουλ, απεβίωσε μετά το γιατρό Όμαρ Χαν, τον μοναδικό ειδικό στην επιδημιολογία στην χώρα, που πέθανε την 29η Ιουλίου.