Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται και πάλι η Λιβύη, τρία χρόνια μετά την πτώση και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Στην Βεγγάζη και την Τρίπολη, αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις μάχονται μεταξύ τους και με τον κυβερνητικό στρατό για τον έλεγχο και δεκάδες άνθρωποι -Κυρίως άμαχοι πολίτες - έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τις σφοδρές συγκρούσεις.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί σε ανταλλαγές πυρών, βομβαρδισμούς από μαχητικά αεροσκάφη και ρίψεις ρουκετών στη Βεγγάζη, ανέφεραν ιατρικές πηγές.
Στην Τρίπολη, οι σφοδρές εχθροπραξίες γύρω από το αεροδρόμιο προκάλεσαν τεράστια πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, η οποία καίει εκτός ελέγχου.
Οι νεκροί στην πρωτεύουσα έχουν ξεπεράσει μέσα σε δύο εβδομάδες τους 150 και τουλάχιστον 400 έχουν τραυματιστεί από την 13η Ιουλίου στις μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης.
Οι βιαιότητες των τελευταίων εβδομάδων θεωρούνται οι χειρότερες μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 και οι πρεσβείες των περισσότερων χωρών έχουν εκκενωθεί και έχουν καλέσει τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Στο μεταξύ χιλιάδες Λίβυοι περνάνε τα σύνορα με την Τυνησία για να γλιτώσουν από τις μάχες. Περίπου 6.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα χθες Δευτέρα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Λίβυοι ζουν στην Τυνησία, περιλαμβανομένων πολλών που κατέφυγαν στη χώρα στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.
Καθώς οι βιαιότητες κλιμακώνονται, εντείνονται ταυτόχρονα οι φόβοι πως η χώρα οδεύει σε νέο εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι μεταβατικές αρχές έχουν αποτύχει έως σήμερα να συστήσουν έναν επαγγελματικό στρατό ή μια αστυνομία ικανή να τηρεί την τάξη σε όλη την λιβυκή επικράτεια.