Ισραήλ: 5ωρη κατάπαυση του πυρός, για ανθρωπιστικούς λόγους

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο θάνατος τεσσάρων μικρών αγοριών που έπαιζαν σε παραλία στη Λωρίδα της Γάζας, από ισραηλινό βλήμα, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς του για πέντε, προσφέροντας ένα «ανθρωπιστικό παράθυρο» ώστε οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα να μπορέσουν να ανεφοδιαστούν.  

Ο στρατός θα αναστείλει τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του και τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας aπό τις 10:00 ως τις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό το ανθρωπιστικό παράθυρο έχει στόχο να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να ανεφοδιαστεί», συνεχίζει ο στρατός.

Παρόλα αυτά, αν «η Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις επωφεληθούν αυτού του ανθρωπιστικού παραθύρου, ο στρατός θα απαντήσει αυστηρά».

Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι τις επιδρομές του μετά το πέρας της προσωρινής εκεχειρίας και ζητεί από τους κατοίκους πολλών περιοχών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να μην επιστρέψουν στα «σπίτια τους μετά τις 15:00». 

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την απόφαση του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής, στις εννέα ημέρες εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 220 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός.