Από την αρχή της κρίσης στο Ιράκ, με την προέλαση των τζιχαντιστών, ήταν σαφές πως αυτή τη φορά, η χώρα που βγήκε από μια δεκαετία σκληρού πολέμου, μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, δεν θα μείνει η ίδια.
Διαβάστε σχετικά: Τι συμβαίνει στο Ιράκ: 6 βασικές απαντήσεις
Η αδυναμία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι να σταματήσει τους τζιχαντιστές έκανε σαφή και την αδυναμία της να διαχειριστεί τη χώρα.
Διαβάστε: Νέα απειλή για το Ιράκ η κατάληψη της Μοσούλης
Ήδη από τις πρώτες μέρες, οι Κούρδοι που έτρεξαν σε στήριξη των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων, εδραίωσαν τη θέση τους σε περιοχές που επιθυμούσαν και ζήτησαν μεγαλύτερες απολαβές από τα πετρέλαια του Ιράκ.
Σήμερα, ο πρόεδρος της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε στο BBC πως σχεδιάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν από την ιρακινή επικράτεια. Εκτίμησε μάλιστα πως το Ιράκ είναι ήδη "εκτεταμένα διαιρεμένο".
Mε πράσινο οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, με κίτρινο οι περιοχές που διεξάγονται μάχες και επιχειρήσεις
Τόνισε πως οι Κούρδοι είναι διατεθειμένοι να παίξουν ρόλο σε μια πολιτική λύση της κρίσης στο Ιράκ (με τις απολαβές που επιθυμούν, θα προσθέταμε εμείς). Πρόσθεσε όμως ότι η ανεξαρτησία είναι "φυσικό δικαίωμα των Κούρδων".
Διαβάστε: Μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος
Στη διάρκεια της επέλασης των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, οι Κούρδοι στρατιώτες (πεσμάργκα) κινήθηκαν στρατηγικά και κατάφεραν να ελέγξουν "γκρίζες ζώνες" που εγκατέλειψαν οι ιρακινές δυνάμεις, ανίκανες να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, όπως την πετρελαιοπαραγωγό πόλη του Κιρκούκ.
"Από εδώ και στο εξής δεν θα κρύψουμε ότι αυτός είναι ο στόχος μας (η ανεξαρτησία)... Δηλαδή τι; Πρέπει να μείνουμε σε αυτή την τραγική κατάσταση που ζει η χώρα;" είπε με νόημα ο Μπαρζανί.