Ποια χώρα στέλνει ξένους τζιχαντιστές στο Ιράκ

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την ακριβή σύσταση του ισλαμιστικού τζιχαντιστικού μετώπου ΙΚΙΛ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ΙΚΙΛ αριθμεί περίπου 3.000 μαχητές. Από αυτούς αρκετές εκατοντάδες είναι πολίτες άλλων χωρών, όπως της Μ. Βρετανίας, ευρωπαϊκών κρατών αλλά και της Αυστραλίας. Μάλιστα, η τελευταία φαίνεται να έχει στελεχώσει το ΙΚΙΛ με εκατοντάδες μαχητές. Περισσότεροι από 150 Αυστραλοί έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα για να καταταγούν και να πολεμήσουν μαζί με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ αλλά και τη Συρία.

Διαβάστε: Τι συμβαίνει στο Ιράκ: 6 βασικές απαντήσεις

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει ακυρώσει εκατοντάδες διαβατήρια, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον κίνδυνο, όταν η σύγκρουση στο Ιράκ λήξει να γίνει "εισαγωγή" τρομοκρατών που θα απειλήσουν το εσωτερικό της Αυστραλίας.

Φόβοι ότι οι τζιχανιστές θα περάσουν στην Ιορδανία

Εν τω μεταξυ, φόβοι για γενίκευση της σύρραξης και της βίας και εκτός Ιράκ προκαλούνται από την είδηση ότι σουνιτικές φυλές, που υποστηρίζουν τους ισλαμιστές του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε) κατέλαβαν σταθμό μεθοριακής διέλευσης ανάμεσα στο Ιράκ και την Ιορδανία αφού ο ιρακινός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή έπειτα από μια σύγκρουση με αντάρτες.

Διαβάστε πώς κερδίζουν τους πολίτες και υπεράσπιση από αυτούς οι τζιχαντιστές

Η προέλαση των σουνιτών ανταρτών στο Ιράκ ανησυχεί τη γειτονική Ιορδανία, η οποία φοβάται μετάδοση της κρίσης στο βασίλειο που αντιμετωπίζει ήδη την εισροή σύρων προσφύγων και προβλήματα από τη δράση των εγχώριων τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ιορδανία πιθανόν να είναι ένας από τους προσεχείς της στόχους.

Το Αμάν, που πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση με τους περίπου 600.000 σύρους πρόσφυγες στο έδαφός του, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό θέματα ασφαλείας που έχουν σχέση με τους εγχώριους τζιχαντιστές --πολλοί από τους οποίους προσχώρησαν στο ΙΚΙΛ ή σε άλλες οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ ή τη Συρία.

Ο αριθμός των τζιχαντιστών στην Ιορδανία αυξάνεται, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπου Ρούμαν, ερευνητή του πανεπιστημιακού Ιορδανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών. "Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τις αρχές".

Ανταγωνισμός μεταξύ των ισλαμιστικών οργανώσεων

Βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο Yοutube δείχνει έναν μαχητή του ΙΚΙΛ ζωσμένο με εκρηκτικά να σχίζει ένα ιορδανικό διαβατήριο.

"Έχω ένα μήνυμα για την τύραννο Ιορδανία, ερχόμαστε σε σας με το θάνατο και ζωσμένοι με εκρηκτικά", δήλωνε καλώντας τους Ιορδανούς να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚΙΛ.

Διαβάστε για το μέλλον που προδιαγράφει η σύρραξη στο Ιράκ:

Το 25% των πετρελαίων ζητούν οι Κούρδοι

Ιράκ: Μεγαλύτερη αυτονομία ζητούν οι Κούρδοι στο ζενίθ της αναταραχής

Και άλλα βίντεο με απειλές για το βασίλειο έχουν αναρτηθεί στο YouTube.

Το ιορδανικό τζιχαντιστικό κίνημα ελέγχεται σε γενικές γραμμές από οργανώσεις αντίπαλες του ΙΚΙΛ, που υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα και το σκέλος της στη Συρία, το Μέτωπο αλ-Νόσρα.

Σύμφωνα με την εταιρία πληροφοριών Stratfor, πάντως, δεν θα είναι εύκολη μια διείσδυση του ΙΚΙΛ καθώς "το καθεστώς στην Ιορδανία είναι πολύ πιο σταθερό σε σχέση με τη Συρία ή το Ιράκ και οι δυνάμεις ασφαλείας του έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Επιπλέον, η Ιορδανία έχει ισχυρή στήριξη από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία".