Μετά τη χθεσινή κατάληψη του στρατηγικής σημασίας συνοριακού περάσματος Αλ-Κάιμ , στα σύνορα με τη Συρία, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ διασφάλισαν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος του Ιράκ, παίρνοντας τον έλεγχο και δεύτερου περάσματος.
Οι τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν σήμερα το συνοριακό πέρασμα αλ Ουαλίντ στη δυτική επαρχία Άνμπαρ και προέλασαν "ανενόχλητοι", καταλαμβάνοντας άλλες τρεις πόλεις. Η νίκη αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς δεν υπάρχουν παρά ένα ακόμη επίσημο συνοριακό πέρσμα επί της μήκους 600 χιλιομέτρων μεθορίου ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ.
Μπροστά στην επέλαση των δυνάμεων του Ιρακινού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, ο ισραηλινός στρατός τράπηκε σε άτακτη φυγή, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κρίση.
"Οι στρατιωτικές μονάδες αποσύρθηκαν από τις πόλεις Αλ-Κάιμ, Ράουα και Ανά για να ανασυνταχθούν και το ΙΚΙΛ ανέλαβε γρήγορα τον έλεγχο των τριών ", ανακοίνωσε ο στρατηγός Κάσεμ Ατα.
Η Βαγδάτη έχει ζητήσει επισήμους την βοήθεια των ΗΠΑ με αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών. Καθώς η Ουάσινγκτον είναι ανήσυχη για την προέλαση του ΙΚΙΛ - επικρίνοντας παράλληλα την πολιτική των θρησκευτικών διακρίσεων του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι- στέλνει στο Ιράκ 300 στρατιωτικούς συμβούλους ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αρχίζει περιοδεία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, σχετικά με την κρίση στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του γειτονικού Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε και πάλι σήμερα τη σφοδρή του αντίθεση σε μία επέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από άλλη δύναμη, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Ιρακινοί μπορούν να επιτύχουν τον τερματισμό της βίας.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Χαμενεΐ αρνείται ότι η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε συνιστά "πόλεμο ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες" και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι "απεργάζονται την αποσταθεροποίηση του Ιράκ και απειλούν την εδαφική του ακεραιότητα".
Κατά την αιφνιδιαστική τους προέλαση εδώ και δέκα ημέρες, οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, δεύτερη πόλη της χώρας, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευί, του Τικρίτ και τμήματα των επαρχιών Σαλαχεντίν, Κιρκούκ και Ντιγιάλα, ενώ ελέγχουν μεγάλα τμήματα του δυτικού Ιράκ.
Οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ που φιλοδοξούν να ιδρύσουν ισλαμικό κράτος σε μία ζώνη ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία, δραστηριοποιούνται και στη σύρραξη στη Συρία, όπου έχουν προωθηθεί στη συνορεύουσα με το Ιράκ επαρχία Ντέιρ Εζόρ.