Την ώρα, που οι σουνίτες τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη, περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), περισσότεροι από 500.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Η κατάσταση για όσους έχουν απομείνει στην πόλη είναι τραγική καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα τεμένη έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία εκστρατείας για να περιθάλπουν τους τραυματίες.
Οι οικογένειες στο δυτικό τμήμα της πόλης έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης έχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνον για μερικές ώρες ημερησίως.
Καθώς οι μάχες μαίνονται και η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, ο οργανισμός αναμένει πως ο αριθμός των εκτοπισμένων θα αυξηθεί. "Εμείς προβλέπουμε μια παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση", προειδοποίησε η Μάντι Αλεξάντερ, συντονίστρια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης του ΙΟΜ στο Ιράκ.
Ο ΙΟΜ ανακοίνωσε ότι χρειάζεται άμεσα 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,1 εκατομμύρια ευρώ) για να αγοράσει και να διανείμει 30.000 τεμάχια μη διατροφικής βοήθειας, 5.000 σκηνές και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να καταγραφούν και να αποτιμηθούν οι ανάγκες των εκτοπισμένων.
Παράλληλα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ξεκίνησε την πρώτη έκτακτη επιχείρηση για να παράσχει βοήθεια σε τρόφιμα σε 42.000 ανθρώπους που θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι από αυτούς που εκτοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα λόγω της σύγκρουσης στο Ιράκ.