Με αντίποινα για τους ομήρους στο Ιράκ απειλεί η Τουρκία

Τους 80 έφτασαν οι Τούρκοι πολίτες που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ από το ΙΚΙΛ, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την σημερινή επίθεση στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη- όπου απήχθησαν και οι 49 εργαζόμενοι- έγινε γνωστό ότι  οι αντάρτες πήραν ομήρους άλλους 31 Τούρκους οδηγούς φορτηγών, που απήχθησαν χθες Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού.

Μεταξύ των ομήρων που απήχθησαν από το τουρκικό προξενείο, και οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε μια βάση των ανταρτών του ΙΚΙΛ, πιστεύεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον δύο παιδιά, όπως και ο πρόξενος Εζτούρκ Γιλμάζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους Τούρκους ομήρους, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να "δοκιμάζει" την ισχύ της Τουρκίας.

"Αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε μια ήρεμη διαχείριση της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη μας την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτό δεν πρέπει να παρανοηθεί. Αν κάποιος βλάψει τους πολίτες και το προσωπικό μας θα είναι αντιμέτωπος με τα πιο σκληρά αντίποινα", υπογράμμισε ο Νταβούτογλου. 

Μετά από αίτημα της Τουρκίας, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν εκτάκτως καθώς βάσει του άρθρου 4, κάθε κράτος-μέλος του Συμφώνου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους συμμάχους, όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ή η ασφάλειά του. 

"Οι σύμμαχοι παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα" δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για βοήθεια από τις ιρακινές αρχές, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μοσούλη

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε "σοκαρισμένος" από την απαγωγή και κάλεσε για άμεση απελευθέρωση των Τούρκων διπλωματών.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντώνται με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και υψηλόβαθμους διπλωμάτες για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.