Τουρκία: Απεργούν οι ανθρακωρύχοι ζητώντας επιθεώρηση ασφαλείας

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της τουρκικής πόλης Σόμα, που επλήγη από το τρομερότερο εργατικό δυστύχημα όταν έπιασε φωτιά ορυχείο, κήρυξε απεργία.

Χιλιάδες εργάτες απεργούν τόσο στο ορυχείο που έγινε η καταστροφή όσο και σε άλλα κοντινά ορυχεία και διαμηνύουν ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους μέχρι να γίνει επιθεώρηση ασφαλείας στις εγκαταστάσεις.

"Θέλουμε οι επιθεωρητές της διεύθυνσης μεταλλευτικών υποθέσεων να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις και θα απεργήσουμε μέχρι να το κάνουν", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ταμέρ Κιουτσούκγκεντσάι, περιφερειακός επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Maden-Is.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά 3.200 εργάτες ορυχείων γύρω από την πόλη της Σόμα. Χθες, Δευτέρα, ήταν δημόσια αργία στην Τουρκία και οι εργάτες των ορυχείων δεν είχαν επιστρέψει στις δουλειές τους.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τελικά από τους 26 που προσήχθησαν ως ύποπτοι, 8 άνθρωποι προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της υπαιτιότητας για την τραγωδία στο ορυχείο που στοίχισε τη ζωή σε 301 ανθρώπους.

Σήμερα έγιναν οι κηδείες και των τελευταίων ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.