Στους 282 ανήλθε ο αριθμός των ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα της Μαγνησίας στην Τουρκία. Σήμερα έγιναν οι κηδείες πολλών θυμάτων την ώρα που διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις. Τέσσερα τουρκικά συνδικάτα κήρυξαν σήμερα απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς ανθρακωρύχους στη Σόμα.
Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού έκανε η τουρκική αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των 20.000 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Νικομήδειας (Ιζμίρ) καταγγέλλοντας την κυβέρνησης Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε ο Κανί Μπέκο, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, του DISK, και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Ανάλογα επεισόδια αστυνομικής βίας έγιναν τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, όπου και Πολλές χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι για να διαδηλώσουν, ανταποκρινόμενοι την έκκληση των συνδικάτων.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επισκέφτηκε τη Σόμα και το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι δεκάδες εργαζόμενοι και δήλωσε ότι "οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα".
"Πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες μας και να λάβουμε μέτρα»"είπε ο Γκιουλ, κρατώντας σαφείς αποστα΄σεις από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χτες είχε πει ότι "είναι φυσιολογικά τα εργατικά ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία", επικαλούμενος παραδείγματα από τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μάλιστα, χθες Τετάρτη, ο Ερντογάν καταδιώχθηκε από εξοργισμένους πολίτες και κατέφυγε σε σούπερ-μάρκετ.
Λαϊκή κατακραυγή έχει προκαλέσει και η φωτογραφία ενός συμβούλου του Ερντογάν, του Γιουσούφ Γιερκέλ, να κλωσά με οργή έναν πεσμένο στο έδαφος πολίτη, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόμα.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου της Σόμα επιβεβαίωσε τον κυβερνητικό απολογισμό που κάνει λόγο για 282 νεκρούς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη, ενώ ανακοίνωσε ότι 450 ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 80 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Την ίδια ώρα, μέσα σε κλίμα οδύνης, κηδεύτηκαν αρκετά από τα θύματα της τραγωδίας βυθίζοντας στο πένθος τα χωριά γύρω από την πόλη Σόμα. Στο χωριό Μανίσα, τα δίδυμα αδέρφια Ισμαίλ και Σουλειμάν, κηδεύτηκαν μαζί, μέσα σε κλίμα οδύνης και σπαραγμού.
Οι τάφοι για να υποδεχθούν στην τουρκική γη τους νεκρούς ανοίχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες. Οι τελετές γίνονταν διαδοχικά, κάποιες φορές και παράλληλα η μία με την άλλη.
Τουλάχιστον 120 ακόμη εργάτες παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές και τα σωστικά συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.