Μαλαισία: Αλλάζουν σημείο οι έρευνες για το Μπόινγκ

Η επιχείρηση αναζήτησης και εντοπισμού του εξαφανισμένου εδώ και 20 ημέρες αεροσκάφους της Malaysia Airlines έχει μεταφερθεί σε ένα νέο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, λόγω νέων "αξιόπιστων στοιχείων" . 

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (Amsa), η έρευνα επικεντρώνεται τώρα σε μια έκταση 1.100 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της προηγούμενης ζώνης. Λίγες ώρες αργότερα, τα ιπτάμενα πληρώματα της αποστολής της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν συντρίμμια στη νέα ζώνη των ερευνών, που πιθανότατα ανήκουν στο χαμένο αεροσκάφος.

Ωστόσο, οι αυστραλιανές αρχές, που συμμετέχουν στον συντονισμό της επιχείρησης είπαν ότι τα πιθανά ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από πλοίο, το οποίο δεν αναμένεται στην περιοχή μέχρι αύριο.

Οι προσπάθειες αναζήτησης μέχρι το πρωί της Παρασκευής επικεντρώνονταν σε μια έκταση περίπου 2.500 χιλιόμετρα (1.550 μίλια) νότια-δυτικά του Πέρθ της Αυστραλίας. Η νέα ζώνη αναζήτησης είναι περίπου 1.850 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ και καλύπτει περίπου 319.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (123.000 τετραγωνικά μίλια).

Ο John Young, γενικός διευθυντής του τμήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Amsa, είπε ότι οι ομάδες είχαν "προχωρήσει" από εκείνη την περιοχή, με βάση τις νέες πληροφορίες. 

Η κίνηση αυτή βασίζεται σε περισσότερη ανάλυση των δεδομένων από ραντάρ, τα οποία δείχνουν ότι το αεροπλάνο πετούσε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι υπολογίζονταν αρχικά, χρησιμοποιώντας έτσι περισσότερο καύσιμο και μειώνοντας την πιθανή απόσταση που κάλυψε αεροσκάφος, ταξιδεύοντας προς το νότο, στον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τις Αυστραλιανές αρχές, η νέα αυτή εκτίμηση βασίστηκε σε "συνεχή ανάλυση των δεδομένων ραντάρ μεταξύ της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και των Στενών ης Μαλάκα, πριν το αεροσκάφος χάσει κάθε επαφή.  

Οι αξιωματούχοι της Μαλαισίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, με βάση δορυφορικά δεδομένα, το μοιραίο Μπόνγκ 777 συνετρίβη στη θάλασσα, κάπου στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. Μέχρι στιγμής όμως- και παρά τα συνεχή στοιχεία από δορυφόρους και την τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί στην περιοχή- δεν έχει εντοπιστεί ούτε ίχνος του αεροσκάφους.

Οι προσπάθειες αναζήτησης μέχρι το πρωί της Παρασκευής επικεντρώνονταν σε μια έκταση περίπου 2.500 χιλιόμετρα (1.550 μίλια) νότια-δυτικά του Πέρθ της Αυστραλίας.

Αλλά ο John Young, γενικός διευθυντής του τμήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Amsa, είπε ότι οι ομάδες είχαν "προχωρήσει" από εκείνη την περιοχή, με βάση τις νέες πληροφορίες. 

Τα νέα αυτά στοιχεία, θεωρούνται από το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών (ATSB) "η πιο αξιόπιστη πληροφορία που μπορεί να μας οδηγήσει στο σημείο όπου μπορεί να βρίσκονται τα συντρίμμια της πτήσης ΜΗ370".