Ταλιμπάν: Δεν έχουμε εμείς το χαμένο αεροπλάνο

Μετά το Πακιστάν, την Ινδία και άλλη κράτη της κεντρικής Ασίας, και οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ισχυρίστηκαν σήμερα ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για την τύχη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, αφού οι έρευνες για τη αναζήτηση της πτήσης MH370 επεκτάθηκαν στα δικά τους εδάφη και τα σενάρια για τρομοκρατία κερδίζουν έδαφος.  

Καθώς οι έρευνες διευρύνονται, ορισμένοι παρατηρητές εκτίμησαν ότι το αεροπλάνο θα μπορούσε να έχει πετάξει στις απομακρυσμένες περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η οργάνωσή του δεν έχει καμία σχέση με την εξαφάνιση του αεροπλάνου. "Συνέβη έξω από το Αφγανιστάν και μπορείτε να δείτε ότι ακόμα και χώρες με πολύ προηγμένο εξοπλισμό δεν μπορούν να το εντοπίσουν", είπε. "Οπότε εμείς δεν έχουμε καμία πληροφορία, καθώς πρόκειται για εξωτερικό ζήτημα".

Παράλληλα, ένας από τους αρχηγούς των Ταλιμπάν στο Πακιστάν –χωριστής οργάνωσης από τους Αφγανούς Ταλιμπάν–, δήλωσε ότι η οργάνωσή του μόνο να ονειρευτεί θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. "Μακάρι να είχαμε την ευκαιρία να καταλάβουμε ένα τέτοιο αεροπλάνο", είπε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μέσω τηλεφώνου από το Βόρειο Ουαζιριστάν.