Ομπάμα: Κυρώσεις και στον Πούτιν – Ρωσία: Πολιτικός εκβιασμός

Έτοιμη να προωθήσει τάχιστα νόμους που θα επιτρέψουν την προσάρτηση της Κριμαίας, στην Ρωσία, εμφανίζεται η Δούμα (το ρωσικό κοινοβούλιο) - μετά και τα επίσημα-σαρωτικά - αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος- αγνοώντας επιδεικτικά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.  

Ο διπλωματικός πόλεμος κλιμακώνεται και εστιάζεται πλέον στην απόφαση της Μόσχας για το αν - και κυρίως πότε - θα προσαρτήσει το φέουδό της. Σε τελευταία ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, απειλείται με κυρώσεις ακόμα και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.  

Από την πλευρά του, σε μια τελευταία επίδειξη ισχύος, ο  Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε απόψε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η Κριμαία αναγνωρίζεται από την Ρωσία ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος.    

"Σύμφωνα με τη βούληση του λαού της Κριμαίας όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου του 2014, διατάσσω την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης έχει ένα ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος" αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο του προεδρικού διατάγματος.

Νωρίτερα, ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να συμπεριλάβουν και τον Πούτιν στη λίστα των ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, απάντησε: "Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κάνει εξαιρέσεις σε πρόσωπα".    

Ο ίδιος ο Μπαρκ Ομπάμα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, όμως επεσήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διπλωματικός τρόπος επίλυσης της κρίσης.      

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι τυχόν "νέες προκλήσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία και θα επιδεινώσουν τη θέση της στον κόσμο".    

O πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στη σύντομη δήλωσή του ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαρίστανται στον λαό της Ουκρανίας και στο δικαίωμά τους να καθορίσουν το δικό τους πεπρωμένο" και πρόσθεσε: "Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε σαφές στη Ρωσία ότι περαιτέρω προκλήσεις δεν θα επιφέρουν τίποτε περισσότερο από την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας".

Το αυτί της Μόσχας όμως δεν δείχνει να ιδρώνει. Αύριο στις 13:00 ώρα Ελλάδας ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της.   

Μάλιστα, οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, βρίσκονται ήδη στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη της Κριμαίας και της "ειδικού καθεστώτος" πόλης της Σεβαστούπολης.

Για ψυχροπολεμικό, πολιτικό εκβιασμό μιλά το Κρεμλίνο

Εκτός από τον έκπτωτο Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, η Ουάσιγκτον συμπεριέλαβε στη λίστα των ατόμων που υποβάλλονται σε στέρηση βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων 11 ακόμα Ουκρανούς και Ρώσους- ανάμεσα τους και κορυφαίοι σύμβουλοι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση. Η εκπρόσωπος της Άνω Βουλής της Ρωσίας χαρακτήρισε ως "πολιτικό εκβιασμό" για να μην αποδεχθούν την Κριμαία τις κυρώσεις των ΗΠΑ

"Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου," είπε στο Interfax η Βαλεντίνα Ματβιένκο, κορυφαία γυναίκα πολιτικός της Ρωσίας και τρίτη κατά σειρά στην ιεραρχία της κυβέρνησης Πούτιν.  Η Ματβιένκο πάντως δήλωσε ειρωνικά ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού "δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσία στο εξωτερικό". 

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε σήμερα και επίσημα την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία. 

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το κοινοβούλιο —ή Ανώτατο Σοβιέτ, όπως αυτοαποκαλείται— της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας με 85 ψήφους παρόντων βουλευτών του και θα αποτελεί το νομοθετικό - αντιπροσωπευτικό όργανο της Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως είναι το όνομα του νέου κράτους, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλά ακόμη κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επίσης μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως το Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η ουκρανική γρίβνα.