Μαλαισία: 25 χώρες στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του Μπόινγκ

Οι χώρες που συμμετέχουν στις έρευνες για το Μπόινγκ 777 της Malaisia Airlines αυξήθηκαν σήμερα από 14 σε 25, ύστερα από αίτημα για βοήθεια που απηύθυνε η Μαλαισία. 

"Ο αριθμός των χωρών που εμπλέκονται στις έρευνες και στις επιχειρήσεις εντοπισμού της πτήσης MH370 έχει ανέλθει από 14 σε 25 και η νέα πρόκληση είναι να αυξηθεί ο συντονισμός και η διπλωματία", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και Μεταφορών, Χισαμουντίν Χουσέιν.

Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση-μαμούθ για τον εντοπισμό του αεροσκάφους που παραμένει άφαντο για 8η ημέρα, περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γαλλία.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος, στη θάλασσα και στην ξηρά και αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αποδώσει μια τέτοια έρευνα, πάρα τα δορυφορικά και στρατιωτικά δεδομένα.

Στον χάρτη των δορυφορικών ερευνών της Washingtonpost, απεικονίζονται οι περιοχές που ψάχνουν οι δορυφόροι της NASA, της Νότιας Κορέας, καθώς και των κυριότερων εμπορικών παρόχων. 

Πλέον, έπειτα από την αναστολή των επιχειρήσεων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας χθες, τα αεροπλάνα, τα πλοία και οι δορυφόροι επικεντρώνονται σε δύο διαδρόμους: στο βορρά, από το Καζακστάν μέχρι τη βόρεια Ταϊλάνδη και, στο νότο, από την Ινδονησία μέχρι το νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού. 

Διαβάστε ακόμα: Αρνητικό σήμα για το Μπόινγκ από το ελληνικό πλοίο

Ο νότιος διάδρομος θεωρείται ο πιο πιθανός από τους αναλυτές, που υπογραμμίζουν ότι ο βόρειος διάδρομος περνάει πάνω από πολλές χώρες, τα στρατιωτικά ραντάρ των οποίων θα είχαν αναπόφευκτα αναγνωρίσει ένα αεροπλάνο.

Η Μαλαισία ζήτησε εξάλλου από την Ινδία να αναστείλει τις έρευνες στον Κόλπο της Βεγγάλης και κοντά στα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ, που αποτελούν τμήμα του βόρειου διαδρόμου. 

Την ίδια ώρα, έπειτα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μαλαισίας ότι κάποιος έκλεισε εσκεμμένα τα συστήματα εντοπισμού και επικοινωνιών του αεροσκάφους και ότι αυτό πετούσε για άλλες 6 ώρες μετά το τελευταίο σήμα, η μαλαισιανή αστυνομία ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών, πολίτες των οποίων επέβαιναν στο αεροπλάνο, να προχωρήσουν με εξακριβώσεις των στοιχείων αυτών των επιβατών.