Παπούλιας: Η κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της

Συναντήθηκε με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στη Ρώμη και συζήτησαν για τις οικονομικές εξελίξεις

Την ανάγκη για πολιτική λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας από τη Ρώμη, όπου συναντήθηκε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

"Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα θετικό βήμα. Όμως, αμβλύνει δεν λύνει το ζήτημα. Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι πρωτίστως πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση. Απαιτεί να ξανασυζητήσουμε την ίδια την αρχιτεκτονική της, το πώς θα υπερβούμε το γεγονός ότι υπάρχει νομισματική ένωση, χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι "για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία απαιτείται να δοθεί οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη".

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την κατάσταση της χώρας μας, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «Η Ελλάδα επιχειρεί μια βίαια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίζεται σ' ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ανεργία προσεγγίζει το απαράδεκτο ποσοστό του 25%, ενώ η ανεργία στους νέους κινείται στο εφιαλτικό 54%. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της. Είναι ζωτική ανάγκη η απολύτως αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση να συνδυασθεί με δραστική πολιτική ανάπτυξης». Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσουν τα σενάρια ελληνικής εξόδου από το ευρώ και τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Παράλληλα, έκανε λόγο για «υπερβολικές ταλαντεύσεις» από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων