Η απάντηση για τους περισσότερους είναι μάλλον αρνητική και αυτό γιατί λίγοι έως και ελάχιστοι, γνωρίζουν πως η εξάσκηση των φωνητικών μας χορδών, αποτελεί απαραίτητο όπλο στο δρόμο για την επιτυχία...Μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε πιο δυνατή φωνή, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας!
Σύμφωνα με την "Journal of Voice", oι νέες γυναίκες έχει παρατηρηθεί ότι ακολουθούν κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες τάσεις. Σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’90, η οποία μας υπέδειξε τη μόδα της δυνατής ομιλίας (όπως τα είδωλα της ποπ κουλτούρας της εποχής), η σημερινή φωνή χαρακτηρίζεται από έναν ήχο με τριγμό και τρέμουλο. Κάποιες τέτοιες διαφοροποιήσεις τόσο στον ήχο, όσο και στον τονισμό, καθορίζουν γενιές. Επιπλέον, η σημασία της φωνής αποδεικνύεται και από την τεράστια επιρροή που ασκεί στη γνώμη που σχηματίζουν οι άλλοι..
Σίγουρα η φωνή με την οποία γεννιόμαστε σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τον παράγοντα DNA. Οι άνδρες ως επί το πλείστον έχουν βαθύτερες φωνές λόγω της τεστοστερόνης, της ορμόνης που παράγεται και συμβάλλει στην αλλάγη και κατά συνέπεια στη βάθυνση της χροιάς, κατά τη περίοδο της εφηβείας. Αντιθέτως οι γυναίκες λόγω της χαμήλης τους τεστοστερόνης, διαθέτουν διαφορετικές φωνητικές χορδές πιο λεπτές, γι’αυτό η φωνή βγαίνει πιο ψιλή και ισορροπεί πλέον στην ηλικία των 30. Πάντα βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις...
Ωστόσο, η γενετική αποτελεί έναν μόνο παράγοντα, που σχετίζεται με τη διαμόρφωση της φωνής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξάσκησης των φωνητικών μας δυνατοτήτων, τρόποι που μας μαθαίνουν να συντονιζόμαστε απόλυτα με τις περιστάσεις και τους εκάστοτε συνομιλητές (συναδέλφους, φίλους, υποψήφιους μελλοντικούς συντρόφους).
Ο τόνος της φωνής
Ο αναλλοίωτος τόνος αποτελεί το μοναδικό ήχο που βγαίνει από τις δονήσεις των φωνητικών χορδών. Είναι η πιο καθάρη και συγχρόνως η πιο δυνατή, πιθανή εκδοχή της φωνής σας. Σε περιπτώσεις που επιθυμείτε να ακουστεί η γνώμη σας (π.χ σε μια παρουσίαση) πρέπει να διατηρείτε την ένταση της φωνής σας στο συγκεκριμένο τόνο γιατί έτσι επικοινωνείτε στους άλλους αυθεντικότητα! Ο τρόπος για να το πετύχετε είναι απλός. Βρείτε το φυσικό σας τόνο, αρχικά χαλαρώνοντας το λαιμό και βγάζοντας τον ήχο "μμμμ...χμμ...". Στη συνέχεια συμπλήρωσε μια πρόταση διατηρώντας αρχικά τον παραπάνω ήχο. Π.χ "μμμμμ-χμμμμμ αυτό σκέφτηκα...".
Η χροιά
Η χροιά είναι η ποιότητα του ήχου που παράγετε και το στυλ ή ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεστε. Η φυσική χροιά διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία και σαφώς επηρεάζεται από τον περίγυρο. Υιοθετώντας όμως κάποια έξυπνα κόλπα, μπορείτε να γίνετε ιδιαίτερα αγαπητή στις κοινωνικές σας συναναστροφές. Προσπαθήστε να μιλάτε χαμογελώντας! Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το χαμόγελο ακούγεται ξεκάθαρα στην ομιλία, ακόμα και όταν δεν υπάρχει η εικόνα του ομιλητή...
Η ένταση
Σίγουρα εάν έχετε μεγαλώσει σε ένα θορυβώδες οικογενειακό περιβάλλον, η ένταση της φωνής σας θα είναι δυνατή. Ευτυχώς η προσαρμογή σε άλλου τύπου καταστάσεις είναι εύκολη! Π.χ εάν θέλετε να φανείτε σοβαρή και αξιόπιστη, καλό είναι να χαμηλώνετε την ένταση. Μια υπερβολικά δυνατή φωνή σε μια επαγγελματική παρουσίασή, εκτός του ότι κινδυνευει να χαρακτηριστεί ως αποκρουστική, φανερώνει και αστάθεια.
Η σωστή στάση του σώματος βοηθάει στο να βγαίνει και η φωνή στη σωστή ένταση, γιατί ανοίγει τα πνευμόνια και τις διάφορες κοιλότητες του λαιμού.
Τέμπο
Η αλλαγή στο τέμπο, στο ρυθμό, (στο πόσο γρήγορα ή αργά έχετε μάθει να μιλάτε), αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, η ομιλία είναι η ακριβής αντανάκλαση της ταχύτητας της σκέψης.
Είναι άλλωστε γνώριμο σε όλους, τόσο το αίσθημα της ενεργειακής εξάντλησης, που εύκολα μπορεί να προκαλέσει ένας υπερβολικά αργός συνομιλητής, όσο και ο πονοκέφαλος από έναν βομβαρδισμό πληροφοριών.
Εάν έχετε την τάση να βιάζεστε όταν μιλάτε, φροντίστε να παίρνετε συχνά βαθιές αναπνοές και να κάνετε παύσεις, ιδιαίτερα όταν θέλετε να τονίσετε κάτι σημαντικό και αναζητάτε την προσοχή των άλλων. Εάν πάλι έχετε την τάση να μιλάτε σε πολύ αργό ρυθμό, προσπαθήστε να συντονίσετε τις λέξεις με έναν μετρονόμο! (ο μετρονόμος είναι ένας μηχανισμός που μας βοηθάει να μετράμε χρόνο στη μουσική-μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο σχετικό πρόγραμμα στον υπολογιστή ή στο κινητό σας).