Πώς να μετατρέψετε τη θλίψη σε χαρά!

Όταν το μόνο πράγμα που κάνετε είναι να κάθεστε όλη ημέρα στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση ή να είσαστε ξαπλωμένη στο κρεβάτι και να αφήνετε το χρόνο να περνάει χωρίς να κάνετε πράγματα, τότε όπως καταλαβαίνετε απλά δε χαίρεστε τη ζωή σας. Μήπως η ζωή σας δεν έχει τη λάμψη που είχε κάποτε; Μήπως δεν έχετε διάθεση να κάνετε τίποτα; Έχετε ήδη τη διάγνωση πως πάσχετε από κατάθλιψη ή είσαστε τόσο σίγουρη πως αυτό σας συμβαίνει και δε μπαίνετε ούτε καν στον "κόπο" να πάτε σε ένα γιατρό; Εάν απαντήσατε "ναι" σε όλα τα παραπάνω, τότε είσαστε έτοιμη να αλλάξετε την κατάσταση που βιώνετε και να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας: να του προσφέρετε τη χαρά της ζωής!

Σίγουρα οι περισσότερες από εμάς και λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε στη χώρα μας υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε θλίψη και ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό αλλά το να είσαστε θλιμμένη για εβδομάδες, μήνες ακόμα και χρόνια δεν είναι κάτι που πρέπει να δεχθείτε για τον εαυτό σας. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και θα χρειαστεί χρόνος και αρκετή προσπάθεια για να ανακάμψετε αλλά το αξίζετε!

1. Αγαπήστε τις συνήθειές σας

Μερικές φορές οι συνήθειες κάνουν την καθημερινότητα βαρετή αλλά όταν είσαστε στα "κάτω" σας μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε για να μαζέψετε τα κομμάτια σας και να συνεχίσετε τη ζωή σας.

Νιώθετε πως δεν έχετε την ενέργεια να κάνετε ακόμα και τα πιο απλά ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να προχωράτε μπροστά εάν θέλετε να ξεκολλήσετε από αυτή την κατάσταση.

Ακόμα και αν δεν έχετε τίποτα να κάνετε μέσα στην ημέρα, σηκωθείτε από το κρεβάτι, κάντε ένα μπάνιο και περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Κάντε τις καθημερινές σας δουλειές ή καθίστε με τον καφέ σας στον υπολογιστή και τσεκάρετε τα mail σας.

Να θυμάστε πως εάν καθημερινά δεν κάνετε ό,τι κάνατε συνήθως, το αποτέλεσμα θα είναι να βυθιζόσαστε όλο και περισσότερο. 

2. "Μαζέψτε" ήλιο...

Η κατάθλιψη μας απειλεί κυρίως το χειμώνα ακριβώς γιατί δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Ο ήλιος ενισχύει τα επίπεδα της βιταμίνης D ενώ ο φρέσκος αέρας κάνει θαύματα στη συμπεριφορά μας και την εξωτερική μας εμφάνιση.

Καθίστε στην αυλή ή το μπαλκόνι σας, πηγαίνετε μία βόλτα στην κοντινή πλατεία, κάντε ένα περίπατο και θα διαπιστώσετε τα θετικά αποτελέσματα στη διάθεσή σας σχεδόν αμέσως.

3. Πάρτε κατοικίδιο 

Όταν δε νιώθουμε καλά ψυχολογικά έχουμε την τάση να αποσυρόμαστε από το περιβάλλον μας, να απομονωνόμαστε. Σε αυτή την περίπτωση ένα κατοικίδιο ίσως να βοηθήσει!

Εάν ο σκύλος, η γάτα, το χάμστερ ή οποιοδήποτε άλλο ζωάκι περιμένει από εσάς να το φροντίσετε, θα σας βοηθήσει να αρχίσετε να ανοίγεστε. Το ζωάκι σας θα σας αγαπήσει χωρίς όρους, χωρίς κριτική και αυτή είναι μια υπέροχη αγάπη που πρέπει να τη ζήσετε.

4. Ενταχθείτε σε μια ομάδα ανθρώπων

Εάν περνάτε χρόνο με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς είναι ευκολότερο να σας μεταδώσουν το δικό τους ενθουσιασμό. Θα μοιράζεστε ιστορίες και ιδέες για τα κοινά σας ενδιαφέροντα.

Αφήστε τη δική τους χαρά να μπει στη ζωή σας και να γεμίσει την ψυχή σας. Χρησιμοποιήστε τη δική τους ενέργεια μέχρι να είσαστε κι εσείς αρκετά δυνατή για να έχετε τη δική σας.

Επιπλέον το να είσαστε μέλος μιας ομάδας σας δίνει ένα σκοπό, ένα στόχο και σας κάνει να θέλετε να συμμετέχετε σε κάτι.

5. Ασκηθείτε

Πιθανόν η άσκηση να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι θα σας βοηθήσει πολύ. Θα νιώσετε πολύ όμορφα όταν θα πετύχετε κάτι ενώ θα κάνετε ένα διάλειμμα από ό,τι σας απασχολεί. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, ουσίες που είναι φυσικά τονωτικά για τη διάθεση και την ενέργεια!

Ένας ωραίος περίπατος ή ένα ελαφρύ τρέξιμο θα σας απομακρύνει από τα προβλήματα.

Βρείτε κάτι που σας αρέσει όπως μαθήματα χορού, ζούμπα, γιόγκα, πιλάτες και βάλτε το σώμα σας να διώξει με τον ιδρώτα τα άσχημα συναισθήματα! 

6. Εστιάστε στις "καλές τροφές"

Δε γίνεται να νιώθετε καλά εάν το μόνο που καταναλώνετε είναι ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και ένα σωρό επεξεργασμένα προϊόντα. Είναι σαν να βάζετε νοθευμένη βενζίνη στο αμάξι σας και να περιμένετε να αποδώσει σαν αυτοκίνητο αγώνων. 

Ο οργανισμός σας χρειάζεται σωστά θρεπτικά στοιχεία από  "καλές" τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεϊνη και σύνθετους υδατάνθρακες.

Να καταναλώνετε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να έχετε διάθεση και ενέργεια. Επίσης είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό μπορεί να νιώθετε κουρασμένη, ακριβώς γιατί είσαστε αφυδατωμένη.

7. Αγαπήστε το σήμερα

Αποφύγετε να σκέφτεστε το παρελθόν ή το τι θα γίνει στο μέλλον. Ασχοληθείτε με το εδώ και τώρα, με το σήμερα!Απαλλάξτε το μυαλό σας από ό,τι σας βαραίνει και μάθετε να χαίρεστε τη ζωή σας. Η κατάθλιψη θα αρχίσει να δίνει τη θέση της στη δίψα για ζωή.

8. Βρείτε το πάθος σας

Εάν από τη ζωή σας λείπει το πάθος, τότε το να βρείτε αυτό που σας εξιτάρει θα σας βοηθήσει να βγείτε από την κατάσταση που βιώνετε.

Αναζητήστε δραστηριότητες που σας αρέσουν, που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και να χαμογελάτε. Περάστε περισσότερο χρόνο με ό,τι σας ευχαριστεί και ελαττώστε στο ελάχιστο αυτά που σας προβληματίζουν και σας ρίχνουν ψυχολογικά. Η κατάθλιψη σας στερεί τη ζωή που θέλετε και που αξίζετε να έχετε.